Försvarsmakten ska tillväxa, inte minska
Jag är den första att ta bladet från munnen och säga att vi befinner oss i ett prekärt läge, en kris – och då syftar jag inte på omvärldsläget, utan vår personalförsörjning – framförallt på pilotsidan där tjänstledighetsansökan och uppsägningar har inkommit.
Med det sagt, vill jag understryka att jag har fortsatt ett orubbat förtroende för de individer som sökt tjänstledighet – för deras professionalism som de dagligen visar.
En sak som jag inte tummar på är vår beredskap och grundutbildning, vi kommer att lösa detta men det kommer innebära hårt arbete för de kollegor som är kvar som får dela på ansvaret.
Jag delar inte bilden av ett dåligt samarbetsklimat mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna. Jag tycker tvärtom att vi har ett bra och konstruktivt samtalsklimat. Däremot förstår, och delar jag, ATO frustration som följer av trögheten i att flera av de nödvändiga besluten inte ligger inom mitt mandat.
Att vara officer är inte längre, med självklarhet, ett livstidsyrke som förut. Att utbilda sig till pilot tar lång tid, först officersutbildning och sedan flygutbildning innan vi kan krigsplaceras och göra insatser. Jag vet vad det innebär, jag är själv stridspilot i grunden.
Försvarsmakten investerar stora summor i utbildningen och behöver därför kunna säkerställa att det vi investerar i varje individ också ger effekt tillbaka under lång tid.
Därför måste vi se till helheten, det viktigaste är att skapa en långsiktigt hållbar systemlösning. Det tycker jag vi gör med de satsningar vi beslutat om. Men det tar ett tag att införa och fullfölja förändringar, särskilt när jag behöver balansera dessa behov mot all annan verksamhet.
Jag älskar flygvapnet och jag tror på oss. Flygvapnet gör skillnad för Sverige och svenska medborgare, därför gör jag allt inom mitt mandat för att vi ska leverera det som åligger oss.
Det är inte läge att peka finger nu, ansvaret ligger på oss alla. Vi måste kunna hitta en långsiktig hållbar lösning. Det kan vi bara göra tillsammans.
Det jag har fattat beslut om i ett första steg, och som är inom mitt mandat, har jag kommunicerat till berörda under en rundresa till förbanden. En satsning på ca 600 miljoner kronor under de kommande tio åren som innefattar:
- Ny lönestruktur för pilotlöner
- Extra premier till Kåpan Flex
- Möjlighet till vidareutveckling inom FM (flygingenjör i flygtjänst, flygläkare, flygspecialpsykolog)
- Flygstabshus på alla flottiljer (att ha en modern arbetsgivarsyn för att möjliggöra en fortsatt karriär och vara nära familjen)
- Organisationsförändringar (för att underlätta för chefer i flygtjänst samt för arbetet inom divisionen/skvadronen)
- Förutsättningar för kandidatexamen efter genomförd pilotutbildning
Detta bekostas av verksamhetsmedel, vilket innebär att viss övnings- och utbildningsverksamhet kommer att ställas.
Jag har stor förståelse för frustrationen med de förändrade förutsättningarna i och med PA 16 där ålderspensionen förändrades. Försvarsmakten förstår och står bakom grundtanken att vi, som övriga samhället, behöver arbeta längre. Jag vill därför att Försvarsmakten tillsammans med ATO undersöker vilka alternativ som är möjliga för att hantera konsekvenserna av den förändrade pensionsåldern för piloter (från 55 år till 67 år).
Jag vill också se över möjligheterna att införa övergångsregler för de som fick förändrade förutsättningar efter att de tog anställning. Detta är inte bara min inriktning, det är även Försvarsmaktens inriktning.
Jag blir uppriktigt sagt upprörd när jag får höra att detta är för lite och för sent.
Men de steg vi tagit, och de saker vi vill fortsätta med – där översyn av konsekvenserna av PA 16 är en – är steg i rätt riktning. Med det tror vi att flygvapnets långsiktiga pilotförsörjning kan tillväxa i önskad takt.
Jag har även vädjat om att ge flygvapnet ett år till för att få till en långsiktig och hållbar lösning på plats. Vi fortsätter vända på varje sten och jag tror att vi tillsammans kan ro detta i land.
Jag vill att alla våra piloter stannar kvar i flygvapnet. Mitt förtroende för piloterna är högt och de gör ett fantastiskt arbete. De är värdefulla, för mig och för försvaret av Sverige. Särskilt i det förändrade omvärldsläge vi befinner oss i.
Avslutningsvis; även om detta är ett synnerligen bekymmersamt läge är det viktigt att påtala att flygvapnet löser uppgifterna, inte bara här och nu, utan även när det gäller den efterfrågade och nödvändiga tillväxten de kommande åren.
Carl-Johan Edström
Flygvapenchef