På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Alltid i mediernas blickfång

Webbredaktionen

Försvarsmakten befinner sig, på något sätt, alltid i medias blickfång. Så även denna vecka. Jag känner att jag vill kommentera tre saker:

För det första noterar jag att Svenska Dagbladet fortsätter med sin rapportering kring händelserna i Irak den 8 januari då den svenska personalen tvingades i skydd efter larm om raketbeskjutning mot basen i Taji. SvD påstår att attacken inte kan bekräftas efter att skannat medierapporteringen och varit i kontakt med United States Central Command (USCENTCOM) som leder insatsen i Irak.

Min erfarenhet från motsvarande händelser från olika internationella konfliktområden i världen är att det är svårt att detektera om en attack har skett eller inte och i förekommande fall med vad och med hur mycket. Det viktiga är att personalen – när larmet om attack gick – tog skydd. För oss är händelsen nu historia och vi fokuserar i stället på vad som kan hända härnäst.

Den andra frågan jag tänkt belysa är också sprungen ur SvD:s bevakning av Försvarsmakten och handlar om underrättelseoperationen 2014. SvD har i en serie artiklar skrivit om resultatet av underrättelseoperationen. Vad som förefaller vare ett resultat av den bevakningen är en debattartikel publicerad på Aftonbladet.se i dag med rubriken  ”Vad försöker försvaret dölja om ubåtarna?”.

Det korta svaret på den frågan är: Ingenting.

Försvarsmakten står fast vid resultatet av den slutliga analysen som presenterades 2015. Det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014 men att någon nationalitetsbestämning inte kunnat göras. Efter att själv, under långt tid, ha deltagit i operativ verksamhet är jag trygg i slutsatserna som gjorts av mina professionella kollegor som under lång tid arbetat med frågan. Lika trygg är jag med att vi inte använt oss av de härskartekniker som artikelförfattarna påstår. Det är inte min Försvarsmakt som beskrivs.

Avslutningsvis gällande det som media beskrivit som den ”falske officeren”: Så här långt finns det inget som tyder på några informationsförluster för rikets säkerhet eller för våra internationella partners. Den utpekade personen har genomfört flera väl vitsordade utlandstjänstgöringar. Jag som ansvarig för utredningen gör den bedömningen att hans militära grundutbildning som kompanibefäl och värnpliktig officer gett honom möjlighet att inneha de officersbefattningar han haft i Kosovo. Så långt är vi säkra i vår utredning just nu.

Vi fortsätter med analyserna kopplat till hur individen på oklara grunder anställts som reservofficer och kommer inom snar framtid lämna en fullödig rapport till överbefälhavaren om vad som skett under en snart 25-årig tidsperiod. Vi kommer också lämna förslag på förändringar inför framtiden så att detta inte kan upprepas.

Mats Ström
Kommunikationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *