Försvarsmakten befinner sig, på något sätt, alltid i medias blickfång. Så även denna vecka. Jag känner att jag vill kommentera tre saker:
För det första noterar jag att Svenska Dagbladet fortsätter med sin rapportering kring händelserna i Irak den 8 januari då den svenska personalen tvingades i skydd efter larm om raketbeskjutning mot basen i Taji. SvD påstår att attacken inte kan bekräftas efter att skannat medierapporteringen och varit i kontakt med United States Central Command (USCENTCOM) som leder insatsen i Irak.
Min erfarenhet från motsvarande händelser från olika internationella konfliktområden i världen är att det är svårt att detektera om en attack har skett eller inte och i förekommande fall med vad och med hur mycket. Det viktiga är att personalen – när larmet om attack gick – tog skydd. För oss är händelsen nu historia och vi fokuserar i stället på vad som kan hända härnäst.
Den andra frågan jag tänkt belysa är också sprungen ur SvD:s bevakning av Försvarsmakten och handlar om underrättelseoperationen 2014. SvD har i en serie artiklar skrivit om resultatet av underrättelseoperationen. Vad som förefaller vare ett resultat av den bevakningen är en debattartikel publicerad på Aftonbladet.se i dag med rubriken ”Vad försöker försvaret dölja om ubåtarna?”.
Det korta svaret på den frågan är: Ingenting.
Försvarsmakten står fast vid resultatet av den slutliga analysen som presenterades 2015. Det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014 men att någon nationalitetsbestämning inte kunnat göras. Efter att själv, under långt tid, ha deltagit i operativ verksamhet är jag trygg i slutsatserna som gjorts av mina professionella kollegor som under lång tid arbetat med frågan. Lika trygg är jag med att vi inte använt oss av de härskartekniker som artikelförfattarna påstår. Det är inte min Försvarsmakt som beskrivs.
Avslutningsvis gällande det som media beskrivit som den ”falske officeren”: Så här långt finns det inget som tyder på några informationsförluster för rikets säkerhet eller för våra internationella partners. Den utpekade personen har genomfört flera väl vitsordade utlandstjänstgöringar. Jag som ansvarig för utredningen gör den bedömningen att hans militära grundutbildning som kompanibefäl och värnpliktig officer gett honom möjlighet att inneha de officersbefattningar han haft i Kosovo. Så långt är vi säkra i vår utredning just nu.
Vi fortsätter med analyserna kopplat till hur individen på oklara grunder anställts som reservofficer och kommer inom snar framtid lämna en fullödig rapport till överbefälhavaren om vad som skett under en snart 25-årig tidsperiod. Vi kommer också lämna förslag på förändringar inför framtiden så att detta inte kan upprepas.
Mats Ström
Kommunikationsdirektör