Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med anledning av diskussionen kring flygförarnas ingångslöner

Webbredaktionen

I sociala medier har det de senaste dagarna figurerat uppgifter om ingångslönerna för flygförare. 2013 träffades en överenskommelse om nya löner. Rörande löner för flygförarna kom Försvarsmakten och Officersförbundet överens om övergångsregler. Försvarsmakten och Officersförbundet är med andra ord, alltså, redan sedan tidigare överens om vilka individer som skall omfattas av den övergångsregel som berättigar till en ingångslön på 38 000 kr.
Den utbildningskull som nu efter utbildning precis skall anställas består av såväl individer som omfattas av övergångsregeln, som individer som inte gör det.
Att personer ur samma kull omfattas av olika regelverk blir i just lönehänseende inte bra. Försvarsmakten beslutade därför redan i våras, efter diskussion med Officersförbundet, att individerna i denna utbildningskull skulle inplaceras på en och samma lönenivå efter avslutad utbildning.
Några har fått en lägre lön än 38 000 kr, vilket är olyckligt. Orsaken är att det inte stått klart att principbeslutet från i våras om att hålla ihop kullen i lönehänseende omfattade samtliga individer. Detta kommer nu att justeras så att hela kullen löneinplaceras på 38 000 kr.
Henrik Stålspets
Försvarsmaktens förhandlingschef
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *