På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ÖB: Laget före jaget – en del av den militära professionen

Webbredaktionen

Många av er har säkert tagit del av diskussionerna i media och sociala medier rörande öppenheten inom Försvarsmakten. Låt mig vara tydlig: Det är en självklarhet för mig att ha en öppen debatt och fri diskussion runt om i organisationen. Flera perspektiv berikar och ökar kvalitén i vår verksamhet. Jag vill att chefer och medarbetare på alla nivåer bidrar och står upp för sina åsikter. Tankar och idéer ska prövas av organisationen. Brister och felaktigheter ska rapporteras och på klokast sätt rättas till. Målet är tydligt – vi ska öka vår operativa förmåga.

Skälet är att vi i händelse av kris eller krig ska kunna försvara den svenska demokratin där yttrande- och meddelarfrihet är några av grundbultarna. Det är klart att jag inte alltid skrattar när jag läser bloggar, Twitter eller tidningar. Men om vi inte har högt i tak slutar vi att utvecklas som organisation. Så enkelt är det.

Så här dagen efter att Sverige tog silver i handbolls-EM tänker jag på Bengt ”Bengan” Johansson. En av Sveriges genom tidernas mest framgångsrika idrottsledare. Han är känd för anfallstekniken ”Gurkburk” men framförallt för ett ledarskap som präglades av engagemang, öppenhet, kommunikation och – inte minst- delaktighet.

Vi som satt bänkade framför Tv:n under ”Bengans” storhetstid minns hur han, när det var time-out, lät spelarna – de som gjorde jobbet på planen – sköta taktiksnacket. Själv stod han tyst och lyssnade och när de var klara sa han något i stil med: ”Så gör vi”.

En viktig förklaring till framgångarna med handbollslandslaget är att de uppträder tillsammans som just ett lag. Ett lag där spelarna har förtroende för varandra. Ett lag där man bygger varandras framgång. Ett lag där man respekterar varandras olika roller och där alla inser att så länge man är med i truppen måste jaget ibland stå tillbaka för laget.

För mig betyder det att när tiden för diskussion är över måste var och en acceptera att vissa beslut inte alltid blir så som man själv hoppats. Det betyder också att man litar på att den som fattat beslutet gjort det för lagets bästa. Det är en del av den militära professionen.

Micael Bydén
Överbefälhavare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

12 kommentarer

 • Johan Åsbrink 29 januari 2018 17:33

  Micael, som chef i det civila förstår jag absolut problematiken i det du antyder i ditt inlägg. "Laget" försvarsmakten behöver spelare som sätter laget framför jaget. Men att "bänka" en spelare för att han påpekar att det är för få spelare på planen ter sig tämligen kontraproduktivt. Hur mycket höjd operativ förmåga du och dina skickliga medarbetare än kan få ut med de resurser ni nu får så kam det ändå inte kompensera för att halva laget inte ens är "ombytta". Hoppas du kan ta till dig av liknelsen och lösa läget med Brännström. Sverige, det stora laget, behöver alla duktiga Generaler vi kan få. Med vänlig hälsning, Johan Åsbrink

 • Bo Nilsson 29 januari 2018 17:48

  Ett tydligt ställningstagande för en vedertagen princip. Ett plus för tonen i ditt budskap.

 • Bengt Magnusson 29 januari 2018 20:34

  På vilket sätt gagnar det lagets bästa att lagledaren i offentlig media publicerar att en nyckelspelare inte är lämplig för sin uppgift och att man inte har förtroende för denne?

 • Veteran 29 januari 2018 22:58

  ”Det betyder också att man litar på att den som fattat beslutet gjort det för lagets bästa”

  Du fastslår här att man ska gilla läget och inte kritisera ett beslut trots att det saknar tydlig motivering. Detta är ytterligare en inskränkning av yttrandefriheten som är högst tveksam. Jag skulle vilja ha ett besked om huruvida det stämmer att det är de fyra offentliga uttalandena som Brännström gjort som som varit skälen för ditt beslut. Intill dess saknar jag grund för att avgöra om jag har fortsatt förtroende för dig som högsta chef.

  Jag har också noterat att flera kommentarer, välformulerade men kritiska, inte släppts igenom på denna blogg det senaste året. Jag hoppas att det inte berott på aktiv censurering utan har någon annan logisk förklaring som passar i en demokrati som Sverige.

 • Lt Carl Lennerman 30 januari 2018 00:56

  För en officer och soldat går laget alltid först och det ser vi bevis på dagligen. Vi på alla nivåer i Försvarsmakten åstakommer dagligen mer än vad som kan förväntas för att få vår underfinansierade verksamhet att gå runt. Det sker på bekostnad av hälsa, relationer och förtroendet för organisationen och trovärdigheten i verksamheten. Generalmajor Anders Brännströms debattartiklar påverkar inte mig och min lojalitet mot Försvarsmakten och ”laget” negativt. Tvärtemot så känner jag att det finns någon i chefsposition i Försvarsmakten som strider för mig, som säger till våra folkvalda och folket som skall rösta i höst att situationen är ohållbar. Uppdragstaktik bygger på att chefen delger sin målbild, ger uppgifter och resurser!? för att lösa dessa. Det måste vara vår uppgift att återrapportera till HC att resurserna inte räcker och att de måste välja vilka uppgifter vi ska lösa och vilka som skall väljas bort. Vår yrkeskår är otroligt lojal men när folk sjukskriver sig för arbetsutmattning och Försvarsmakten i avtal och uttalande säger att man vill ha större tillgång till sin personal så äventyrar vi denna lojalitet och bedriver rovdrift på kåren. Överbefälhavare Bydén, jag ingår i ditt lag, du ska sätta mig och din organisation före politiska agendor och luftslottet de vill bygga.

 • Bertil Nilsdon 30 januari 2018 04:09

  Extremt tunn och osaklig samt manipulativ (vi gillar alla handbollslaget för närvarande) kommentar av Bygden.

 • Per 30 januari 2018 17:04

  Sveriges försvar har sedan länge letts av syltryggar. Traditionen är obruten.

 • Victor 30 januari 2018 17:23

  Du framställer det som att vi, ditt lag, blint ska acceptera alla dina beslut för att du som högsta chef beslutat om det. Självklart måste man lyssna på sin chef i stressiga eller potentiellt farliga situationer, det är en del av den militära professionen att ta order och genomföra den. När det inte något som måste genomföras omedelbart måste man även som chef kunna föra en diskussion för att I vissa fall motivera sina beslut till sina underordnade, genom att man gör det bygger man också förtroende till att du som chef vet vad du håller på med och att dina anställda är mer än ett nummer I Prio.. Bara för att en chef är chef betyder det inte alltid att chefen har rätt, även om denna sitter på sista ordet.

  Du som ÖB agerar här som att du bryr dig mer om att inte bli sparkad från din tjänst än att faktiskt säga till våra politiker(dina chefer) hur det står till i försvarsmakten. Om du inte vågar säga det själv måste du kunna tillåta att någon annan med liknande insikter och kraft bakom säga hur mycket vi sliter, hur liten operativ förmåga vi har osv. Du behöver inte hålla med, men du får inte tysta de som inte tycker lika som du, ett sådant agerande är inte värdigt Försvarsmakten eller Sverige som demokrati.

 • Jörgen Degerlund 30 januari 2018 23:56

  ÖB!
  Får verkligen känslan att du tycker General Brännström agerat i egen sak. Min uppfattning är att han uttrycker vad laget känner. Om Brännström inte tillhör ditt lag blir jag "livrädd", inser allvaret och konstaterar att jag inte tillhör din gurkburk. Här vill jag vara tydlig: Här blev det fel!

 • Christian Widmark 31 januari 2018 02:45

  Jag delar inte genmj Brännströms uppfattning om hur armén borde utveckas. Jag delar inte heller ÖB:s uppfattning om att försvarsförmågan viker först 2020 utan ekonomiska tillskott. Min uppfattning är at vi under innevarande försvarsbeslutsperiod blivit successivt sämre som säkerhetspolitiskt verktyg. Oavsett det som ovan anförts så är det med djup oro som jag konstaterar att ÖB inte alls värnar om yttrandefriheten på en nivå som jag förväntar mig av min högsta chef. Jag är besviken!

 • Lars Erik Olsson 31 januari 2018 08:02

  ÖB-Du har inte förtroende för gen.maj. Brännström i egenskap av chef för försvarets totalförsvarsavdelning, men har tydligen förtroende för honom som planläggare för den internationella övningen Viking 18. Antingen har man förtroende för en människa, eller också inte. När det gäller förtroende så finns inget mitt emellan- antingen eller är det som gäller. Sparka generalmajoren eller låt honom bli den chef han tydligen var påtänkt att bli. Vem tror Du har förtroende för Dig efter det här velandet?

 • Bengt Magnusson 1 februari 2018 23:13

  Tongivande politiker berättar i media att de är mycket kritiska till ÖB's hantering av detta. Allmänheten undrar vad som står på. En stor del av officerskåren är mycket upprörda och officersförbundet kritiserar ÖB officiellt . I detta läge väljer försvarsmakten att låta ÖB svara med en handbollshistoria och sedan lägger man locket på. Vad hände med kommunikationen?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *