På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ÖB: ”Fokus på Viking 18 för generalmajor Brännström”

Webbredaktionen

Generalmajor Anders Brännström leder idag arbetet med att planera den internationella övningen Viking 18.

Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.

Jag har haft en kontinuerlig dialog med Anders Brännström sedan jag tillträdde som överbefälhavare i oktober 2015. Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut.

Anders Brännström kommer fortsatt att fokusera på att leda den stora internationella övningen Viking 18 som genomförs i april.

Micael Bydén
Överbefälhavare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • "småpåven" 26 januari 2018 21:05

  Tror det behövs ett svar från HKV för att Armén ska kunna gå vidare från detta. En General som vi (Armén) haft fullständigt förtroende för kickas . Är sanningen svår att hanteras ?

 • Tomas 26 januari 2018 21:09

  Vad är historiken? Jag citerar gärna FM själva:

  "Som anställd i Försvarsmakten ska man värna om det fria ordet, inte hindra det"

 • Erik Bergman 26 januari 2018 23:01

  Just nu är det många, både inom och utom försvarsmakten, som känner en stor otydlighet kring detta. Försvarsmakten måste gå ut med information om hur överbefälhavarens agerande överensstämmer med försvarsmaktens värdegrund. Specifikt den grundlagsfästa yttrande- och meddelarfriheten samt försvarsmaktens beskrivning av sig själv som en demokratisk och öppen organisation?

 • Mathias 27 januari 2018 08:50

  Så mycket för ÖPPENHET, resultat, ansvar... Borde inte Försvarsmakten vara en arbetsplats där man får kritiskt granska och akademiskt ifrågasätta? Och ha ett öppet debattklimat där officerare bidrar med åsikter för att utveckla verksamheten? Det här signalerar snarare att om du tycker något kan bli bättre - givakt och bit ihop!

 • Utlandssvensk 27 januari 2018 11:26

  Man måste väl vara bra korkad om man tror på Försvarsmaktens förmåga att avärja ett eventuellt väpnat angrepp mot Sverige? Jag kan inte tänka mig en enda sunt tänkande person som på fullaste allvar tror att de förutsättningarna finns. Att personer av annan åsikt (även inom de egna leden) får lämna sina positioner är väl om något ett tecken på bristen av denna insikt?
  Sverige har de senaste åren blivit lite av ett globalt skämt, och Försvarsmakten gör sig en otjänst genom att försöka upprätthålla en bild av något som de flesta förstår bara är trams. Ökade anslag är helt meningslöst, gör istället er själva en tjänst genom att arbeta med polis/tullverk i att upprätthålla gräns och ordning (i förorterna) istället för att leka krig. Hotbilden mot Sverige torde väl, sett till utvecklingen, vara intern, inte extern. I det mycket osannolika senariot att ett anfall kommer utifrån gör väl sig gemene man bäst i att lägga benen på ryggen och dra, för hos er finns nog inte mycket att räkna med.

 • torsten jonsson 27 januari 2018 19:14

  Ett bra beslut av Bydén. Det kan inte vara Brännströms uppgift att driva försvarspolitiska frågor.

 • Nakke Ing 3 30 januari 2018 06:52

  Brännström personifierar uppriktighet och engagemang.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *