På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med anledning av ÖB:s beslut rörande generalmajor Anders Brännström

Webbredaktionen

Flera medier, debattörer, folkvalda, försvarsanställda och försvarsengagerade har det senaste dygnet på olika sätt uppmärksammat överbefälhavarens beslut om generalmajor Anders Brännström. Debatter och åsikter är och ska vara fria; låt det inte råda något missförstånd kring detta, och de gynnas av att vila på en faktabaserad grund.

I ärenden som rör enskild person finns många hänsyn att ta, vilket jag tror och hoppas att det finns förståelse för, men jag vill här upprepa några fakta som i en del fall verkar ha försummats:

1) Generalmajor Anders Brännström leder sedan tidigare arbetet med att planera den internationella övningen Viking 18. Det uppdraget fortgår alltjämt.

2) Vid årsskiftet 2017/2018 inrättades Högkvarterets totalförsvarsavdelning.

3) Anders Brännström var tänkt att leda denna avdelning men det formella beslutet (det vill säga ÖB:s) var ännu inte fattat.

4) ÖB meddelade igår att han inte anser att Anders Brännström är lämplig för jobbet. Anledningen är bristande förtroende.

Överbefälhavarens samlade skäl för beslutet har delgivits Anders Brännström men är inget som i nuläget kommer att kommuniceras i någon bredare krets.

Marcela Sylvander
Kommunikationsdirektör

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Lars-Gunnar Rahm 27 januari 2018 21:44

  Svårt att förstå hur ÖB:s förtroende för en av hans närmaste medarbetare plötsligt kan försvinna baserat på några tidningsartiklar (som såvitt jag förstår inte innehållit några osanningar)!
  Misstanken om politiska påtryckningar dyker onekligen upp i mitt medvetande.

 • Victor 28 januari 2018 07:56

  Det är fruktansvärt tråkigt att försvarsmakten väljer att tysta en individ som endast uttalar sig på ett sätt som är till för värna om myndigheten, landet och folket. Försvarsmakten har gång på gång skönmålat sin egen förmåga och ljuger därmed både för politiker och för sina medborgare. Insatta anställda måste få lyfta problem på det sättet brännström har gjort så att de kommer fram för att få fram det desperata tillskott av medel som försvarsmakten är I sådant enormt behov av , inte bli satta med munkavel.

  Ett sånt här beslut har redan fått anställda att hålla truten och på det sättet bidrar de inte till varken bilden av försvarsmakten som beskyddare av landet och alla människor lika värde och rätt att säga vad man tycker och tänker och även försvarsmakten som arbetsgivare.

  ÖB måste lägga korten på bordet och förklara mer specifikt varför brännström helt plötsligt inte längre anses lämplig, när han kort innan ansågs ha det som krävdes för jobbet. Hela uttalandet om ÖBs bristande förtroende för brännström förefaller vara en efterhandskonstruktion för Brännströms raka och allvarsamma uttalanden om hur det faktiskt är ställt inom myndigheten.

 • Anders Broman 28 januari 2018 08:44

  Att tala om "högt i tak", låter inte som en möjlighet inom Försvsrsmakten.
  Man borde vi stället ta vara på de synpunkter som framförs, även om de kan tyckas negativa.
  Att omge sig av ja-sägare framkallar enbart "kejsarens nya kläder-mentalitet".

 • Frasse 29 januari 2018 01:18

  Hej, Anders!

  Jag vill ge dig mina varmaste hälsningar i din roll som generalmajor och i din tjänst inom försvarsmakten.

  Vi var många som hoppades på att du skulle kunna gå in i tjänsten som ÖB.

  Jag, Lars Hansson, stödjer dig av hela mitt hjärta. Jag säger som jag tycker att man ställer alltid upp. Du har gjort det bra, jag är stolt över dig som gammal klasskamrat.

 • Lennart Lundström 29 januari 2018 17:20

  Efter att lyssnat på studio ett’s intervju med dig, Anders Brännström, önskar jag att ditt rakryggade resonemang skulle smitta av sig på våra politiker. Är så trött på alla politiskt korrekta människor som blundar för sanningen.
  Tack.

 • Mona 30 januari 2018 20:36

  Jag blir lite beklämd över att så många tycker sig veta så mycket om "sanningen". Utifrån kända fakta vet ni faktiskt ingenting vad som ligger bakom beslutet. Undrar ibland om journalister och nättroll är samma människor. Mina vänner som såg Brännströms brandtal om sanningen fick i alla fall inte förtroende för honom. Såg tyvärr själv inte inslaget.

  Brännström har fortfarande kvar sitt jobb men fick inte det här nya jobbet. Vad är problemet?
  Det händer väl oss alla någon gång i livet. Som hög chef måste man ha förtroende för underställda chefer. Man får inte alla jobb man vill ha. Man kan acceptera läget eller bli bitter. Jag är övertygad om att det finns saklig grund för beslutet och tycker det blir lite osmakligt låg nivå på debatten. Konspirationsteorier kan ju bero på valet i höst. Gå inte på alla val-minor:)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *