På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kollektivavtalsfrågan engagerar

Webbredaktionen

I min roll som Försvarsmaktens produktionschef har jag den senaste tiden fått ett antal mejl med anledning av den pågående översynen av kollektivavtalen. Alla har fått ett personligt svar och det har varit en bra och konstruktiv dialog.

Jag hör att det finns en oro för att Försvarsmakten som arbetsgivare ska sänka lönerna. Det handlar inte om det. Frågan rör främst ersättningar vid övningar och insatser. I dialogerna via mailen ser jag att det finns en acceptans för förändringar som är otidsenliga. Ett exempel är att ändra balansen mellan förbandsövningsdygn och insatsersättningarna. Ett annat är att arbetsgivaren kan anvisa boende vid t ex boende på ett skjutfält vid en skjutövning. Ett tredje exempel är att omfördela ekonomi från fri mat för personal som har det i sin dagliga tjänst på hemmaförbandet till fler övningar. Det finns också en syn att ersättningen för övningsdygn borde differentieras mellan t ex stabsövningar och fältövningar.

Jag har fått kreativa idéer från Försvarsmaktens medarbetare hur vi skulle kunna effektivisera verksamheten. Ett exempel är att medarbetare tycker att arbetstidsplaneringen borde göras bättre. Jag har också fått förslag på var vi kan spara kostnader inom andra områden och jag har hittills följt upp flera av dem.

Rykten florerar men i perioder när förhandlingar pågår och inget är klart gäller det att skilja på vad som är förslag och vad som är beslut. Förhandlingssekretessen kan dock begränsa hur mycket det går att berätta om de konkreta förslagen. Om jag själv får beskriva min bild av framtiden tycker jag att mer pengar ska gå till soldater och sjömän i form av övningar och förbandsövningsdygn istället för hotellkostnader, resor och hyror och den principen upplever jag att många håller med om. Vi borde ställa oss frågan varför vi inte gjort detta tidigare.

Försvarsmakten bygger ett starkare försvar och den största tillgången är tillgängliga, engagerade och motiverade medarbetare. Det är nyckeln till att Försvarsmakten ska kunna delta i övningar, upprätthålla beredskap och genomföra skarpa insatser i Sverige. Samtidigt behöver vi göra avvägningar mellan olika behov för att lösa de uppgifter vi har. Vi har ett ansvar för att använda skattemedel så effektivt som möjligt och vill samtidigt skapa en organisation med ett gemensamt engagemang. I den försvarsmakt vi är på väg att skapa måste vi våga ta den diskussionen det innebär att flytta resurser från otidsenliga ersättningar till där de ger operativ effekt.

Anders Silwer
Försvarsmaktens produktionschef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

 • Jacob 13 maj 2016 20:04

  Intressant att ni vill spara in på hotell. Men högkvarteret lever tydligen inte som man lär. Hur många nätter på hotell har valts bort på hkv?

 • Jesper 14 maj 2016 18:40

  Så ni vill fortsatt minska våran inkomst även om ni inte ska sänka våran månadslön som ligger på 18 000. Det ändå som gör att man har råd med något mer än mat och boende är de tilläg vi får av ÖD

 • Klas H 15 maj 2016 18:23

  Personligt och personligt vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om, när jag läst svaren som mina kollegor fått och jämfört med mitt så är känslan mer av ctrl-c --> ctrl-v.

  Ni skriver att ni vill att personalen ska bo mindre på hotell och ni har även själv uttryckt er i att en hotellnatt är motsvarande ett ÖD, där kan jag tycka att ni själv har gett lösningen på erat problem.
  Fler ÖD till personalen, då kan ni förlägga dem under närmsta gran om ni känner för de samt att de kan jobba 24/7(även om den ursprungliga intentionen var 16 timmar, dock styr Säki rätt mycket gällande vila) , det är klockrent.

  Rent generellt när vi är på skjutfält men inte har ÖD, så brukar det inte vara några större problem med att soldater hellre vill bo på logement, då de får en extra peng i fickan (en soldats grundlön är ju inte den högsta) samt ser fördelarna ur ett grupputvecklingsperspektiv. Problematiken när det kommer till boende på hotell återfinns snarare bland högre officerarna!

  Jag skulle nog även säga att en av de största problemen är att förbanden har en organisation med ett visst antal befattningar men vi styrs av antalet årsarbetskrafter som inte är i paritet eller lika med antalet befattningar. Det gör att vi inte har full organisation och ingen redundans. Det är därför vi inte kan ta ut vår vila efter övning, det är därför vi måste jobba längre och längre perioder, det är samma personal hela tiden utan möjlighet jobba växelvis och det är det som gör att det hela blir dyrare och kostsamt än vad det borde vara.

 • Klas H 16 maj 2016 08:27

  I tillegg kan man även citera Officersförbundets Förbundsordförande Lars Fresker:
  "I nuläget går endast cirka 30 procent av Försvarsmaktens utgifter till personalkostnader, vilket i en internationell jämförelse är en låg siffra"

  Varför skära i något som vi redan är bäst på att använda minst av internationellt sett.

 • A 16 maj 2016 09:15

  Soldater bor hellre i logement då det ger mer pengar. Hotell är ibland billigare än lägenheterna man kan hyra via FMV logi. Om man tittar på vad man gör under ett ÖD är timlönen dom dagarna fruktansvärt dåligt. Man sover i en grop, äter lite och sover lite. Att ändra den ersättningen kommer få många soldater att fly. Att för många bor på dyra hotell är inte en bild jag fått på den arbetsplatsen jag arbetat på. Där har vi i och för sig inte överstelöjtnar och uppåt som säkerligen inte skulle visa sitt goda ledarskap och lägga sig i den där gropen med mig. Utan försöker istället hitta vägar att ta från de fattigaste så de rika fortfarande kan ha sin standard.

 • Kalle 17 maj 2016 17:05

  Jag förstår inte hur man tänker angående övningsdygnen. Man vill ta bort komp tiden och istället öka schablontiden till 12H. Huruvida ersättningen ska likställas med dagens 4h komp framgår inte (ca 1400 för en soldat). Problemet blir om vi tar en övning som sträcker sig 10 dygn, istället för 80 schablon över två veckors övning får vi nu istället 120h! Lägg därtill på att 40 timmar behövs för förberedelser och ca 60 för efterarbete/vård. 120+40+60= 220 timmar på en 160timmarsperiod (4 veckor). Nu fördelas komptiden till semester och julledighet, vilket är den enda chansen att hinna med vård och efterarbete. Konsekvensen Av detta är att mtrl och personalvård blir lidande, vi kommer alltmer stå med varsitt ben i olika perioder och tvingas lösa mer saker på kortare tid. Dagens system med övningsdygnen är mycket bra, de flesta soldater väljer 8h komp snarare än 4h. Att stå och dumöva istället för att kraftsamla vill ingen. Lägg fokus på att ta bort löjliga kostnader för fmvs logi och betala dygn för förläggning på skjutfält (ingen har någonsin ändå slutat vid avtalad tid när förbandet är på övningsfält med reglerad arbetstid). Då är det också enkelt att ta bort hotellkostnader.

 • Webbredaktionen 19 maj 2016 15:11

  När det gäller den pågående översynen av kollektivavtalen vill jag förtydliga några punkter. Först vill jag påminna om att förhandlingar mellan parterna pågår. De förs inte här. Jag vill också uttrycka att jag anser det är felaktigt att fackliga organisationer skapar onödig oro hos soldater och övriga medarbetare. Det stämmer inte att Försvarsmakten tycker att medarbetare har för mycket i lön.

  Knäckfrågan, som jag skrev i inlägget, handlar om att balansera ersättningarna - i tid och pengar - vid övningar och skarpa insatser i Sverige. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det nödvändigt att ha möjlighet till återhämtning i båda fallen. Så är det inte idag. Vi är överens med de fackliga företrädarna att det här är en prioriterad fråga.

  Om vi kan minska kompensationsledigheten skulle det möjliggöra en ökad ersättning i pengar för övningar och skarpa insatser i Sverige. Det handlar inte om att spara, utan om att omfördela pengar och tid inom samma avtal.

  Därutöver vill vi omfördela pengar från förmåner och ersättningar som inte är försvarbara inför svenska skattebetalare till sådant som ger militär förmåga:

  • Det är inte rimligt att medarbetare under normal tjänstgöring erbjuds fria måltider när de befinner sig på sin ordinarie arbetsplats. Däremot är fri mat självklar när så krävs: vid övning, nationell insats eller när medarbetare är på ett fartyg.

  • Det är inte heller rimligt att medarbetare får en skattekompensation när de erbjuds fri mat.

  • Slutligen måste vi se över att vi betalar extra pengar ovanpå det skattefria traktamentet vid tjänsteresor.

  Vad gäller boende vid tjänsteresor ska eget rum med toalett och dusch erbjudas i normalfallet. Men i vissa situationer måste våra chefer kunna besluta om lägre standard om det gynnar syftet med aktiviteten. Beslutat boende ska i så fall självklart även omfatta chefer.

  Försvarsmakten återkommer när det finns ny information.

  Anders Silwer
  Försvarsmaktens produktionschef

  Kommentaren uppdaterad 19.58

 • Klas H 19 maj 2016 16:07

  Hej Anders,
  om jag nu tolkar, och uppfattar dig och ditt inlägg rätt, så behöver jag inte oroa mig för att du och FM kommer att sänka mina ersättningar?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *