På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten följer gällande lagar och avtal

Webbredaktionen

Officersförbundet har i ett pressmeddelande idag uttryckt att Försvarsmakten inte följer gällande lagar och avtal. Det stämmer inte.

Försvarsmakten följer gällande lagar, regler, avtal och bestämmelser i sin verksamhet. Samtidigt är det myndighetens ansvar att fortlöpande se över alla avtal så att de bidrar till att verksamheten kan genomföras på bästa sätt i ett helhetsperspektiv.

Per-Olof Stålesjö
Försvarsmaktens personaldirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Thomas Welander 1 mars 2016 19:55

  Inte i alla lägen! Vi Reservofficerare har varit på undantag i decennier. Mitt förband har inte genomfört avtackning för oss som har passerat åldersstrecket! Detta trots att påstötning gjordes för snart ett år sedan!

  Thomas Welander
  RO/Mj

 • David Lindblom 3 mars 2016 12:50

  ”Försvarsmakten följer gällande lagar, regler avtal och bestämmelser i sin verksamhet.”

  Stämmer verkligen detta?

  Fakta: Sedan oktober 2010 har Officersförbundet påkallat 156 tvister med Försvarsmakten.
  Mellan 2010 – 2014 har Försvarsmakten dömts eller förlikats att utbetala skadestånd till Officersförbundet om totalt 535000kr.

  ” Samtidigt är det myndighetens ansvar att fortlöpande se över alla avtal så att de bidrar till att verksamheten kan genomföras på bästa sätt i ett helhetsperspektiv.”

  Fråga: Till vilka andra avtalsområden och ersättningar vill arbetsgivaren flytta dessa 100 miljoner?
  Det är väl ändå inte så att arbetsgivaren Försvarsmakten tycker att vi anställda ska vara med och betala FM besparingar med minskade ersättningar för genomfört arbete och sänkta värden i våra kollektivavtal?

  Källor:
  https://www.officersforbundet.se/om-oss/press/pressmeddelanden/2016/forsvarsmakten-vill-ta-100-miljoner-fran-de-anstallda/
  https://www.officersforbundet.se/om-oss/verksamhetsberattelser/
  https://www.officersforbundet.se/rad-och-stod/tvister/

  David Lindblom
  Skövde

 • Klas Ahlqvist 4 mars 2016 15:13

  Jag kan konstatera att David i sin kommentar räknat lite lågt i de summor som FM betalt som följd av förlorade tvister mm. Jag delar dock uppfattningen att det är oroväckande att FM ensidigt vill genomföra försämringar i våra kollektivavtal. Att 2016 ha en personalpolitik som i vissa avseende för tankarna till det brukssamhälle vi hade under industrialiseringens början är djupt oroande. Har vi inte kommit längre? Varför tror inte FM på den svenska modellen med samverkan som ledstjärna?

  De flesta av mina kollegor och bekanta vill inget hellre än att FM är en effektiv organisation som vid behov har förmåga att utföra de svåraste av uppgifter. Ta till vara på denna vilja och lyssna på era anställda. Trots att samtliga arbetstagarorganisationer samverkat underlaget i oenighet väljer FM att lämna in detta budgetunderlag. Mycket märkligt!

  Det spelar ingen roll hur modern och bra utrustning som finns att tillgå om det inte finns personal som kan använda den! Börja nu ta hand om personalen på riktigt, annars kanske det snart inte finns någon att ta hand om!

 • Bosse i skövde 26 mars 2016 08:06

  Hej!

  Lite märkligt att inte FM´s representant kommenterat Era inlägg- ser fram emot detta.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *