På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett militärt angrepp kan aldrig uteslutas, men är alltjämt osannolikt

Webbredaktionen

Försvarsmakten följer kontinuerligt omvärldsutvecklingen och har vid flertalet tillfällen redogjort för det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde och dess konsekvenser för svenskt försvar. Senast gjordes detta av ÖB vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen.

Försvarsmakten ser i dag inget direkt militärt angreppshot mot Sverige. Ett militärt angrepp kan aldrig uteslutas, men är alltjämt osannolikt.

Dennis Gyllensporre
Generallöjtnant och chef för ledningsstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

16 kommentarer

 • Olle 26 januari 2016 15:22

  Låter betryggande, ni hade helt rätt gällande Rysslandsutveckling när ni spådde framtiden år 2000.

  • Lars Erik Bergqvist Olle 13 maj 2016 01:32

   Olle du får faktiskt ursäkta mig en aningen, men det var folk som förutspådde hela utvecklingen nästan helt till punkt och pricka, årtal, återhämtningar doktrinfastehen samt den förankrade historiciteten visavi SU/Ry. i föredrag redan 1986/86 "Sjätte Glasnost o Perestrojka", 1989 Murens fall Ry.återtag No 6, "Ry.sjösatta Operatskij Mosh", 1992 "Uralbergen Ry.vapengömma", 1994 "Fred i Europa", 1998-2004 årliga föredragningar och presentationer av kommande återtag samt kommande krigföring mot sina tidigare satellit stater. 2006 "Ryssland gamla doktrin ligger fast". Man kan fråga sig varför ingen har lyssnat. Nu sitter ni där med facit i handen och jag har blivit uppringd av många i tysthet som frågat: "Hur i hela fridens dar kunde du ha facit så långt tillbaka i tiden"? Jag har hela tiden svarat: En av våra största strateger och framsynta statsmän Sir Winston Churchill sade ofta, "Endast den som med klara ögon kan se på historien, kan se in i framtiden" Alla har drivits av ett önsketänkande samtidigt som man använt sig av detta farliga lutande mot NATO. Det är OK men i så fall ur styrkeposition. "Man drar inte bottenpluggen ur båten förrän man har båten på land", dvs att man skulle ha bytt ut saker endast i samma takt som "gammal spade mot ny spade" eller behållit gammal spade tills ny överlämnades. Jag har erhållit många syrliga kommentarer från US och UK militärer jag känt sedan över 40 år. Man säger, Ni förstår bara inte vad vi har ställt till med för er själva, vi som alltid såg upp till Edert förutseende och robusta samhälle som även gav Schweizarna glädjetårar". Betänk nu om Trump blir nya US President och vad han deklarerat....... Ja hur sitter Ni till då ? Mina Herrar o damer: "Det brådskar e ty, det prasslar som fan nu i buskar o snår" ! Så det sista: Kom aldrig mer och säg att det icke fanns de som varnade och t.o.m. lade upp en tidsplan för hur det skulle komma att utveckla sig. Östersjön ett Nytt läge ? Nej allt är exakt som förr !

 • Daniel 26 januari 2016 19:18

  Är det inte så att om tex Ryssland nu vill attackera oss är vi till råttorna? Jag menar Sverige är ju som en fluga storleksmässigt och befolkningsmässigt för en stormakt som dem. Detta även om vi får hela EU med oss i kampen känns den fortfarande meningslös. Bättre att vifta med vit flagg för att spara både liv och infrastruktur. Krig, våld, makt och hat löser ingenting .!

  • Christer Lindström Daniel 27 januari 2016 22:22

   Daniel... du har säkert rätt i att vi skulle spara liv och så vidare men anser att det skulle kännas helt förkastligt om vi inte gjorde vårt bästa för att försvara vår värdefulla Demokrati och dess medborgare.

   Tänk på att det skulle betyda slutet för vår demokrati med allt vad det innebär på gott och ont. Allt är inte bra i Sverige men vi får rösta och på vilka vi vill. Vi får ha egna åsikter och uttrycka dessa utan att bli arresterade.

   Jag tänker inte bli djupare än så här... Tanken på att en främmande makt styr över oss känns främmande och helt omöjlig att acceptera utan att vi göra vårt yttersta för att förhindra att det sker.

  • Glenn Larsson Daniel 4 februari 2016 11:28

   Ryssland är *till ytan* större än Sverige - och Europa. Deras befolkning är däremot ungefär bara 1/3 av Europa och mest koncentrerad i väst nära Europas östra gräns.

   Om vi kombinerar det med Nordamerika och övriga vänligt inställda så är vi nästan en miljard människor mot ca 140 miljoner i Ryssland. Och våra västliga ekonomier är oproportionerligt mycket starkare.

   Storlek är inte allt och vara missledande.

  • Lars Erik Bergqvist Daniel 25 april 2016 16:19

   Daniel ! Då kan jag berätta följande bäste Daneil så ligger den ordern fast för Ry. att vid övertagande av "sitt förlorade territorium Finland" så ligger ordern med nytt diarienummer fast om "Finlands Totala och Slutgiltiga repatriering". Vet du vad detta innebär ? Vid ockupation så skall hela finlands befolkning ihopsamlas och i bästa fall föras till de nyrenoverade Gulag-koncentrationslägren i Sibiren för massdöd. Jag har hållit i dokumentet så jag Vet, mina herrar ! Jag har sett det Nya diarienummret invid det gamla. Är då detta inte kval.heml. Nej jag är icke anställd av FM och detta åsågs utanför myndighetskretsar men är känt. Och Ry. vet att vi v et så det är bara Ni som inte vet och det är visserligen försummbart att så är men nu berättar jag detta iaf. Så att Ni vet. Samma gälkler för 2 av de baltiska länderna. Doktrinen om Sverige som Primärmål ligger fast vilket presenterades Juni 2006 och konfirmerades i S:t Petersburg (fd, svenska Karlskrona) och som ännu kallas Leningrads Militärområde. Så Daniel du bört nog komma in i verkligheten och häls adina uppdragsgivare att vi lyssnar inte på dina förslag och Ry. vet att vi kan bita ifrån oss på ett sätt som de än idag är oroade över.

 • janolov holm 26 januari 2016 20:56

  Jag delar Generalmajor Anders Brännström slutsats och kommentar:Sverige KAN vara i krig om några år.

  Därutöver kan tilläggas att sannolikheten har ökat för ett krig som ju redan pågår på informationsarenan.

  Kn Jan-olov Holm Hemvärnsunderättelse befäl

 • Tobias Persson 26 januari 2016 22:09

  Det var "osannolikt " att Krim skulle ockuperas och östra Ukraina invaderas också. Även för de ukrainska soldaterna på Krim som inte ens hann utanför grindarna på sina baser innan invasionen var ett faktum. Denna naiva inställning hos ledande företrädare för Försvarsmakten, trots alla tecken på en negativ utveckling i Ryssland och krigsförberedelser mot Sverige, gör att förtroendet är mycket lägre för försvaret än man önskar att det vore.
  Tobias

 • Mj Andersson 26 januari 2016 22:36

  Osnyggt av dig Gyllensporre att inte bygga vidare på gen Brännströms resonemang utan att ist såga honom så här. Du har också fel i din kommentar eftersom du glömt orden "för tillfället" i sista meningen. Att ett militärt angrepp för all framtid är osannolikt är naturligtvis en lögn. Ingen - inte MUST, inte FRA, inte du själv, förmodligen inte ens Putin själv - kan idag bedöma huruvida Sverige kan vara indraget i ett krig om tre, fyra år. Ett krig behöver heller inte vara ett krig som vi traditionellt utmålar det, inte heller utformat kring ett militärt angrepp som du verkar vara så låst vid.

  Bättre att utveckla Brännströms resonemang än att vara PK och göra en sådan här trist kommentar för att blidka departementet.

  Trist. Men känner igen denna typ av knivhugg från högre arméofficerare i karriären. Tyvärr.

 • Martin 26 januari 2016 23:58

  Det är inte vad som I dag förefaller vara osannolikt som oroar mig (och som måste finnas i en riskanalys), det är hur fort historien gång på gång har lärt oss att det osannolika blir sannolikt och sedan realitet.

 • Eleanor 27 januari 2016 08:25

  Kanske är att märka ord, men vill påpeka att ett militärt angrepp på Sverige inte alls är detsamma som att Sverige kan vara i krig om några år. Krig kan man bli indragen i utan att man själv har blivit angripen. Exempelvis för att man skrivit på en solidaritetsklausul.
  Att det ena är osannolikt behöver således inte betyda att det andra är det.

 • Frans 27 januari 2016 15:22

  Bra med förtydligande med hänsyn till den debatt som uppstått. Att påstå att Sverige kan vara i krig inom några år säger lika lite som att Sverige kan vara i fred om några år. Jag saknar bedömningar. Den typen av uttalande som arméchefen gjorde ger garanterat ledarskapspoäng hos den redan frälste men för någon som vill ta myndigheten på allvar är den direkt skadlig.

  Med det sagt så finns det dock tydliga utrymmen för förbättrad kommunikation till allmänheten utöver vad C LEDS skriver ovan. Vilka typer av konflikter och med vilken bedömningsnivå ser Försvarsmakten framför sig? Är det rimligt att armén nu ställer om mot terretorialförsvar om det mest sannolika är multinationella insatser i Europas närområde?

  Uppgiften till Försvarsmakten är tvådelad. Försvara Sverige och försvara svenska intressen. Den senare har försvunnit i debatten.

 • Viktor Malmfors 29 januari 2016 11:56

  Varför ständigt diskutera hot mot Sverige?
  Jag tror många Norrmän inte upplevde något hot mot Norge när dom gick och la sig på kvällen den 8:e april 1940. Den 9:e
  april var tyskarna redan i landet! Under största delen av Kalla kriget fanns inte heller något direkt hot mot Sverige ändå spenderade vi en mycket större del av statsbudgeten på Försvaret. Jag tycker att man istället ska säga att man har ett Ryssland som har en förmåga att från fredsgruppering snabbt utföra strategiska operationer i större skala med mycket kvalificerade resurser. Sveriges Försvar tycker jag absolut ska dimensioneras efter en potentiell motståndares förmåga och inte hotbild, den senare kan mycket snabbt förändras och då är det försent. Heder åt Arméchef Brännström som talar klarspråk.
  Viktor

 • Tobias Persson 29 januari 2016 23:45

  Tror man att något är osannolikt förbereder man sig inte på samma sätt som man skulle ha gjort annars. När det osannolika sedan händer blir konsekvenserna mycket värre. Därav brister mitt förtroende för Försvarsmaktens ledning. Skönt ändå att det finns undantag som arméchefen, som vågar vara ärlig och se verkligheten som den är, inte som man vill att den ska vara. Tobias

 • Christer Friberg 8 april 2016 02:12

  Vi maste planera for det varsta och hoppas naturligtvis pa det basta. Ett starkt forsvar haller fienden borta. Just nu are situationen for osaker och jag hoppas vara politiker inser det.

 • Lars Erik Bergqvist 25 april 2016 16:08

  Inget hot "för dagen". Nej inte idag men imorgon vet ingen utan kan bara estimatisera på de av UndS gällande uppgifter som för dagen har kommit Fst/Hkv-stab tillhanda. Men det enda man vet är att man alltid råkar ut för en överraskning, vilketg fakta från Moldavien, Georgien samt senast (icke sist) Ukraina har klart visat. Den som kan sin Clausewitz och Vet hur man resonerar och icke gör sig några påhittade ljusblå illusioner, vet att säga. "Nej inte idag, men kanske det sker imorgon och det ä'r för den dagen vi måste planera, öva och åter öva, ty, mina herrar, världen är ingen skyddad verkstad"

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *