På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Krigsförbanden är fyllda

Webbredaktionen

Det har i media framkommit uppgifter om att Försvarsmakten saknar 7 500 soldater. Det är fel. Krigsförbanden är idag i allt väsentligt bemannade.

I händelse av höjd beredskap och mobilisering bemannas krigsförbanden med alla de som är krigsplacerade, även de som inte har Försvarsmakten som sin huvudarbetsgivare och därmed inte tjänstgör kontinuerligt. I detta återfinns hela hemvärnet samt reservofficerare och deltidsanställda gruppbefäl, soldater och sjömän men även tidigare värnpliktiga. De sistnämnda är placerade med stöd av pliktlagen. Därmed är krigsförbanden i allt väsentligt bemannade.

Försvarsreformen med övergång till frivillighet har i huvudsak gått enligt plan. FM har fler kontinuerligt anställda soldater och sjömän än planen men färre deltidsanställda. Pliktpersonal (i huvudsak tidigare värnpliktiga) används därför för att fylla upp krigsförbanden. Krigsförbanden är därför inte uppfyllda enligt den metod som ursprungligen var tänkt.

Regeringens beslut i december 2014 om att pliktpersonal kan kallas in till övningsverksamhet innebär att kompetensen hos pliktpersonalen nu kan vidmakthållas, och att de kan träna ihop med sina krigsförband. Försvarsmakten planerar att genomföra krigsförbandsövningar med samtliga krigsförband under försvarsbeslutsperioden.

Sammantaget ger detta idag att huvuddelen av krigsförbandens befattningar med soldater och sjömän är bemannade.

Anders Silwer, Försvarsmaktens produktionschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Lennart Ström 11 januari 2016 23:06

  Mycket betryggande att höra då det har tagit upp många spaltmetrar det sista året. Som vanligt media som inte är insatt är ansvarig för detta. Så nu kan den politiska debatten koncentrera sig på verkliga problem iställer för fiktiva.

 • Lennart Flinck 18 januari 2016 14:38

  Krigsförbanden är fyllda?
  Nyckelorden i inlägget är idag bemannad. Inte krigsduglighet eller uthållighet. Eller rätt utbildad soldat på rätt plats.
  Med arvet från värnpliktstiden är det inga problem att sätta namn på ett förbands personalrader. Men är namnen ens kvalitetssäkrade?
  Eller har man bara tittat i PRIO när man konstaterat personaluppfyllnad?
  I marinen och flyget har man definierat en minimibemanning med rätt kompetens för att lämna kaj eller ramp. Att gå ut på ett uppdrag som kan fordra klart skepp måste det till full bemanning. Här räcker det inte med en personallista.
  Armén har helt andra förutsättningar. Ett reducerat kompani fordrar en i motsvarade del reducerad uppgift. Man klarar inte Stridsplan alt. 1.
  Om man tillfälligt avlövar ett armékompani med en pluton och sedan inte räknar in den när man räknar på personaluppfyllnad. Eller för de nationella skyddsstyrkorna placerar soldater som inte fullgjort kontrakterad tid som vilande och inte avrustar dem.
  De tillhör då fortfarande förbandet men kan räknas på två sätt.
  1. Förbandet är fullbemannat
  2. Förbandet har 80% fullgjorda kontrakt. Av de som anmält sig till övningen märk väl.
  Det kommer att märkas när man skall beordras leva upp till en beredskapsplan som fordrar fullt antal plutoner.
  Journalisten har rätt. Det fattas 7.500 soldater. Det är inga problem att bevisa det.
  FM produktionschef har rätt. Det kan bevisas på många sätt.
  Eftersom FM är under uppbyggnad så är inga bemanningslistor statiska.
  Målet är väl att samma procent soldater lämnar och tillkommer hela tiden. Men för utbildning av gruppen tillkommer så slår budgetbromsen till med regelbundenhet.
  Kvalitetssäkrad statistik blir säkert hemlig och därför blir det enkelt att redovisa äpplen som päron och tvärt om.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *