På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kängor till soldater

Webbredaktionen

Med anledning av Stefan Olssons gästkrönika med rubriken ”Inga vinterkängor till soldaterna” i dagens Norrköpings Tidningar och som även kommenterats på sociala media vill jag lämna följande kommentarer och förtydliganden.

Tyvärr har Försvarsmakten vissa brister vad gäller tillgången på personlig utrusning. Arbete med att avhjälpa dessa brister pågår. En av de brister som finns rör kängor m/90 (modell 90) vad avser såväl sommar- som vinterkängor. Att detta skapar frustration och ibland ilska hos berörd personal är fullt förståeligt.

Försvarsmakten har vidtagit följande åtgärder för att eliminera risken att soldater inte utrustas med kängor

·        Genomfört forcerad direktupphandling av 3 000 par kängor m/90.

·        Av FMV beställt mer än 50 000 par kängor m/90, varav ca 20 000 par vinterkängor, vilka är under upphandling av FMV för leverans under det 3.e kvartalet 2016.

·       För att ingen soldat, oaktat om soldaten tjänstgör i södra eller norra Sverige, ska bli utan kängor har högkvarteret har tagit beslut att soldater som tjänstgör i södra Sverige, i normalfallet, utrustas med sommarkänga m/90 och soldater som tjänstgör i norra Sverige erhåller vinterkänga m/90.

·        De soldater från södra Sverige som vintertid genomför tillfällig utbildning, övning eller insats i norra Sverige (Norden) kommer att under den tid som verksamheten pågår (inklusive förberedelser och efterarbeten) tillfälligt att utrustas med vinterkängor.

·        När leveranserna av de 50 000 kängorna mottagits under 2016 kommer soldaterna att utrustas med såväl sommar- som vinterkängor.

Thomas Engevall  Försvarslogistikchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

21 kommentarer

 • Isak 21 november 2015 18:45

  Bra förtydligande. Men det vore om ni kunde uppdatera oss soldater om annan materiel som är på gång regelbundet och inte bara när media uppmärksammar brister.

  Det är flera år sedan sist någon skrev här på bloggen om personligmtrl som var på gång och hur det går. Se min länk nedan.

  http://blogg.forsvarsmakten.se/armebloggen/2011/12/19/systemutvecklingsplan-soldat-faststalld-ett-viktigt-steg-mot-anvandarvanligt-soldatsystem/

 • Markus 21 november 2015 19:00

  Vad uppskattar ni att 3000 par kängor som ni köper via "forcerad direktupphandling" kommer att kosta per par?

 • M 21 november 2015 19:47

  Rätt intressant att det krävs en debattartikel i en dagstidning för att FM ska krysta fram ett svar till sina soldater.
  Denna information tillsammans med information om bristen på allt annat (typ sovsäckar...) bör publiceras på intranätet för alla anställda att läsa.
  /M, soldat

 • Kristoffer 21 november 2015 21:09

  Vi som tex mig själv i hemvärnet som fått ut men ej använt dem på flera år. Inte dags att på förfrågan och se hur många som kan tänka sig att lämna in sina?

 • Morgan 22 november 2015 11:03

  Det känns tryggt att ni utrustar vårt försvar med adekvat utrustning för ändamålet. I den tid vi befinner oss i nu när ett svenskt försvar känns viktigare än någonsin ska vårt försvar vara toppen av spjutet då det behövs som mest. Bra jobbat!

 • Mats 22 november 2015 11:27

  Från vilket företag köps kängorna in?

 • Fredrik 22 november 2015 13:55

  Hej. Men sommaren 2016 är försent. Vi i mellansverige får stå ut med upp till 20-30 minus under vinterhalvåret. Högkvarteret kanske borde komma ut och öva med oss under vinterhalvåret, kanske testa att stå post i 2 timmar med sommarkängan. Bli lite påminnda om hur verkligheten ser ut utanför sina varma kontor?. Att riskera onödiga förfyrsningsskador på mina soldater för att vi inte får tilldelad mtrl är inte ett alternativ.

 • opsec 22 november 2015 14:09

  Jag har följande frågor gällande denna händelse:

  1: Varför lägger FM en beställning på en redan omodern och ej ergonomisk känga (m90) när det finns bättre alternativ (tex känga 08, Meindl Performance, Haix, Jörn mm)?

  2: Varför anses en ca 30 år gammal typ av skodon relevant att införskaffa i sådan stor kvantitet när det är allmänt kännt som en av dom mest underpresterande kängor som finns i Sverige?

  3: Det råder en akut brist på uniformsmtrl generellt, bla på fältjackor och fältbyxor. Kommer det att köpas in eller kommer FM fortsätta kräva tillbaka utdelade persedlar från frivilligrörelsen för att kunna tillgodose behovet?

  4: Varför har det inte skett åtgärder för att undvika denna typ av mtrlbrist?
  Var inte en anledningarna till att ha Arboga Lagret just för att undvika att det blev akut brist? Varför har inte FMLOG löst denna uppgift?

  Det ter sig tragiskt att vid år 2015 med en bråkdel av den personal som fanns under kalla kriget, att FMLOG inte hanterar att lösa den uppgift som åligger den enheten.

  • Stefan opsec 15 december 2015 15:42

   Hold your horses.
   Varför ska alla direkt börja angripa FMLOG när det är vi som loser alla småbränder hela tiden som inte FMV kan lösa ut.
   Jag tycker allmänt att du ska läsa på mer innan man angriper en del av försvarsmakten vilket du gör I dina sista rader. FMLOG har ingenting med att Prio t ex införts som manga tror, vi har heller ingenting med nyanskaffning av materiell att göra. Har inte FMCL kläder på hyllorna får inte heller FMLOG ut kläder. Så enkelt är det och har FMCL det tomt på hyllorna är det HKV och FMV du ska titta argt på.

  • Nic opsec 31 maj 2016 19:56

   1. Jag har under flera utlandsmissioner använt känga m/90 och finner den alldeles utmärkt.Modellåret kan väl inte vara avgörande om en känga är bra Eller ej. Dessutom bör vi stödja svensk industri.
   2. Se också till att ta bort alla ondödiga artiklar typ olika typer av glasögon mm så går det säkert att ta fram kängor.

   • opsec Nic 19 juni 2016 00:15

    @Nic.
    Tyvärr så spelar just årgången en enorm roll gällande kängor. Dom är färskvaruartiklar.
    Jag har själv reparerat mina kollegors kängor med eltejp flertalet ggr, samt haft sönder helt nya kängor från förrådet genom att gå 200 meter.

    Det är rätt att vi skall nyttja främst Svensk industri gällande mtrl, det stärker vårat självförsörjande.

    Gällande glasögon så har jag sett folk fått tomhylsor, metallflisor och granruskor i ögonen så att dom fått uppsöka sjukvård. Skyddsglasögonen måste tyvärr också nyttjas pga den miljö-ammo som FM köpt in, den ammon har sån tunn hylsa att den flisas sönder och kastar bitar överallt, särskilt utsatta är ögonen.

    Glasögonen är ett bra skydd vi fått av FM.

 • Sten Aleman 22 november 2015 15:59

  Detta är typiskt dagens försvarsmakt, reagerar bara när medierna trycker på. Dessutom fattas ständigt kortsiktiga beslut, av specialkaraktär, som detta som bidrar till en rörig och inkonsekvent materielförsörjning. Mht till den stora försvarsorganisation vi avvecklat senaste 20 åren så borde det egentligen finnas överskott på kängor, uniformer mm. Men organisationen har låtit sig styras av ett missriktat modernt företagstänkande och stora värden har förstörts genom destruktion....för att t.ex. spara lokalhyror. Sans och förnuft har varit frånvarande. Sten Aleman

 • Mathias Axner 22 november 2015 21:42

  Nu är jag lite förvånad. "Viss brist"??? Ända sedan min tid som värnpliktigt har det av någon anledning varit en "viss brist" men som alltid "arbetet pågår för att åtgärda". Min fråga är lika enkel som självklar: när slutar försvarsmakten att ha en "viss brist" av än det ena och än det andra?
  Är det när enskild soldat själv köper in nödvändig utrustning, inklusive vapen och am?

 • Andreas 23 november 2015 00:25

  Nu vill jag inte låta otacksam eller dylikt, men varför köper man in en känga som inte håller måttet avseende dagens standard? Känns som om man skjuter sig i foten gång på gång, kanske vore dags för lite nytänkande personer som inhandlar materielen? För att inte tala om bristen på snöblusar och puppor för den som skall till den bistra Norrland, för att inte tala om resten av Sverige som de facto får en viss mängd snö varje år med. Men som en uppgiven arbetstagare så ställer jag väl in mig i ledet och hoppas på att det "kanske" dyker upp innan 2020 då min anställning som gruppchef går ut. Nu skall jag ut i skogen i 3 dagar på en överlevnadsövning, hoppas att jag inte förfryser mina tår pga av den undermåliga känga som jag har fått tilldelad utav min arbetsgivare.

 • Hasse A 24 november 2015 16:42

  Jag tycker att de kängor vi får ut är total oergonomiska, osköna och mina fötter passar absolut inte med de kängorna.
  Varför inte som sagt införskaffa den mer moderna och skönare känga 08 till alla i ledet?
  Likaså skalplagg, bättre kroppskydd som i mitt fall är 25 år gammal. .
  Sån kritik mot FM gällande materiella biten så jag blir mörkrädd
  Till och med Daesh har bättre mtrl...

 • Carl E 30 november 2015 21:38

  Kommentarer om att M90 kängan inte duger, inte är ergonomisk m.m. är rent löjeväckande. Sulan på M90 kängan har en begränsad livslängd men i övrigt är de fullt funktionella. Bortskämda ungdomar som måste ha det senaste modet kanske bör söka sig ett lättare arbete där man kan bära mjuka och mysiga skor?

  • Roland Strandberg Carl E 8 december 2015 07:12

   Jag gjorde lumpen 1984-1985, tillbringade en tid i främlingslegionen, har varit ute på tio utlandsmissioner och jobbat i elva år som livvakt i krigszoner och jag har använt många kängor genom åren. Jag kan utan tvekan säga att M90 kängan troligen är den sämsta jag någonsin använt, oergonomisk med en hal sula. Skönaste kängan är nog Meindl Badile och bästa vinterkängan torde vara Lundhags Park Vinter.

 • Kängorna som kom fram | 27 december 2015 19:08

  […] Den 21 november i år skrev jag en krönika i Norrköpings Tidningar om bristen på vinterkängor i Försvarsmakten. Den blev mycket läst. Redan samma dag var därför myndigheten tvungen att kommentera ärendet på sin blogg. […]

 • Fredrik Byström 23 maj 2016 22:53

  Mina m90 från 1996 ställde jag på hyllan hösten 2015,inga problem med sulan som många andra, men slitna var dom i övrigt. Köpte alpina trapper på utförsäljning, bästa köpet jag gjort på väldigt länge, kängorna är sköna på direkten, inget skav eller dylikt. Använder dom privat och även i tjänsten, kan inte tänka mig m90 igen

 • Oskar SB 27 juli 2016 17:36

  Btoperatör vid sjtransportenheten;
  https://www.youtube.com/watch?v=3nMhh9G-6TQ

  Någon som vet eller kan identifiera vilken sorts kängor/skor personen bär vid 1.26-1.30 i videon

  Tack så mycket i förhand!

 • Oskar Björk 27 juli 2016 23:49

  Hej!

  Såg denna topic om kängor och tänkte att man kanske skulle kunna få ett bra svar här.
  Detta är en video från försvarsmakten ("Combat Camera").
  Båtoperatör vid sjötransportsenheten:
  https://www.youtube.com/watch?v=3nMhh9G-6TQ

  Är det möjligtvis någon som vet eller skulle kunna ta reda på vilka skor/kängor soldaten har på sig i videon vid 1:26-1:30?

  Tycker dem ser grymma ut och undrar om man skulle kunna få tag på ett par sådana civilt?

  Tack som mycket!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *