På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Almedalen 2015

Webbredaktionen

Almedalen 2015 Foto: Helikopterflottiljen/Försvarsmakten

Almedalen 2015 Foto: Helikopterflottiljen/Försvarsmakten

Almedalen 2015 är slut. Inte utan en kraftansträngning då åtta dagar (nio om den extra dagen räknas med) är en modig ”vecka” att klara. Min beundran till alla representanter för den tredje statsmakten och alla andra som gick in i kaklet. För vår del avvecklades verksamheten under fredagen då HMS Belos lämnade Visby och en av flygvapnets TP 100 tog hem de sista av Försvarsmaktens deltagare.

Transportflygplan TP 100

Transportflygplan TP 100

HMS Belos

HMS Belos

Försvar och säkerhet är numera ett självklart samtalsämne i Almedalen. Det var det inte när ÖB tillträdde för 6 år sedan. Omvärlden har försämrats, Sveriges militära förmåga är i fokus och antalet aktörer som antingen av intresse eller tvång har det i floran av samtal är många. Spännvidden är stor, det märks inte minst på politikertalen, från JAS-flygplan mot IS till total avrustning. Det märks också på mediaintresset eller i de diskussioner som gick igång efter att incidentroten startade från Gotlandsbasen. Det är inget märkligt att försvaret är med i det allmänna samtalet, i Almedalen eller annorstädes, det som är märkligt är att det var frånvarande så länge. Förhoppningsvis har Försvarsmaktens eget engagemang bidragit till en del av denna förändring.

Som alltid behöver en verksamhet utvärderas och Almedalsveckan är något som behöver granskas likt annat. Ger en myndighetsnärvaro mervärde utöver ”kärnverksamheten” eller skapar det förutsättningar för den? Svenska Dagbladet granskade i år kostnaderna för deltagande myndigheter och där konstaterades av Försvarsmaktens direkta kostnader har gått ned. Detta samtidigt som vårt engagemang i sig var all-time high. Detta förklaras av att vi fått ned kostnaderna för deltagande fartyg och att vi inte längre betalar för samarrangemanget inom ramen för Säkerhetspolitiskt Sommartorg.

Den allmänna ekonomiska kritiken är förväntad men saknar konkreta alternativ. Att myndigheter deltar i sammanhang där beslutsfattare och allmänhet möts är en självklarhet och borde vara mer efterfrågat. Den dagen effektiva myndigheter inte deltar i det allmänna samtalet uppstår en kunskapslucka och ett tomrum som är mer skadligt för samhällsutvecklingen än motsatsen.

Seminarium: Ökad mångfald genom samverkan – skapa nytta för din verksamhet!

Seminarium: Ökad mångfald genom samverkan – skapa nytta för din verksamhet!

Det är självklart tacknämligt att fokusera på rosévin och betrakta Almedalen som ett gigantiskt mingeltält. Problemet är bara att det i sig utgör en liten del av det som erbjuds i Visby. För den som bekvämar sig att göra vandringen längs gatorna och titta i seminarieprogrammet upptäcker snarast att det är närmast världens största kursverksamhet, eller flera korsbefruktande bransch- och fackmässor, som erbjuds den hugade. Det absolut mest intressanta är att olika samhällsaktörer dras ihop i nya konstellationer och i seminarier. Aktörer som aldrig möts på fastlandet under den långa vintern. Det är Almedalens största bidrag tillsamans med våra politikers insatser i rosornas stad. Det är inte utspelen eller vad som blir mest uppmärksammat i Almedals-bubblan som betyder något, det är det lågintensiva samtalet som är den samhällsekonomiska och demokratiska vinsten.

Insatschefen om resolution 1325.

Insatschefen om resolution 1325.

Finns det problem? Självklart, tiden som ansätts är för lång, det går inte att hålla full spänst i åtta dagar. Det är också tydligt att allt fler organisationer önskar minska sina egna arrangemang och istället delta i andras. Frågan är vem som sist sitter med Svarte Petter och med det sista seminariet? Det lär bli ett efterfrågat sådant.

Variationen av deltagare behöver utökas. De närmast sörjande finner alltid sina gelikar, men det spännande uppstår när personer med radikalt olika uppfattningar finner sina motpoler.

För- och nackdelar vägs mot varandra och Försvarsmakten, liksom andra organisationer har att fundera på om mödan och kostnaden är värd eller om formatet och deltagandet är rätt. Om inte mötet sker på Gotland, hur skapar vi isåfall en bättre arena? Någon i veckan föreslog Stockholm. Det tror jag inte alls på av många anledningar.

Seminarium: Morgondagens beslutsfattare om framtidens försvar.

Seminarium: Morgondagens beslutsfattare om framtidens försvar.

Jag är mycket nöjd med vår leverans i år:

 • 26 öppna seminarier, varav tre ombord, med Försvarsmaktens deltagande. Fem som egna arrangemang.
 • 10-tal gruppmöten relaterade till frågor som deltidssoldat, flyg och medicinalpersonal. Luncher och middagar ombord för bland annat nordiska gäster,  försvarsutskottet och frivilligorganisationerna.
 • Överbefälhavarens mottagning ombord med 250 gäster.
 • Mediauppmärksamheten kring läget i luften över Östersjön och ryskt uppträdande i nära situationer.
 • 5 stycken pressmöten ombord eller i Visby.
 • Visning för allmänheten av HMS Belos med ca 1 000 besökande.
 • Visning av flygbasen utanför Visby för politiker i försvarsutskottet.
 • ÖB omnämnd som ledande makthavare. Visserligen med fel namn, men vadå, det är positionen som räknas.
 • Med mera... hela programmet som PDF.

Därutöver kan som sagt nämnas incidentrotens överflygning över Visby även om det inte var en del av Försvarsmaktens direkta närvaro i Almedalen och eskorten av U 21 landslaget till Bromma.

Jag vill rikta min uppskattning till våra samarbetspartners, till alla inblandade från hela Försvarsmakten med HMS Belos i spetsen och till samverkande myndigheter och försvarsdepartementet ombord. Även om vi har olika uppdrag så är ett samarbete nödvändigt för att gemensamt svara mot medborgarnas krav på ett fungerande och effektivt försvar! Att se det i praktiken var fantastiskt. Tack!!

ÖB om 6 år som ÖB

[youtube width=”640″ height=”344″]https://youtu.be/0aiKgU38A4A[/embed]

 

Råkopior på Försvarsmaktens seminarier.
OBS! EJ REDIGERADE RÅKOPIOR. ENDAST FÖR DOKUMENTATION. LJUD OCH BILD KAN KVALITETSMÄSSIGT VARIERA.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten där inte annat anges.

Mer läs och sevärt:
https://www.youtube.com/watch?v=n1F6CU3AyHo&feature=youtu.be

http://www.foi.se/sv/nyheter/Press–nyheter/Nyheter/2015/FOIs-seminarier-i-Almedalen-mycket-populara/

https://www.youtube.com/watch?list=PLSW8irTb9iSXNoWZCQk2AkosYn5kiOTMK&v=VDQ2Fxkkz64

http://www.svd.se/sakerhetsradet-veckan-som-gick-7QXW/om/sakerhetsradet

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • bo 8 juli 2015 20:32

  Hej Bra presentation men rätta till stavfelet
  i rubriken.
  Hälsningar Bo Jansson

 • Mats 20 juli 2015 02:07

  Enligt regeringens hemsida gjorde försvarsministern med flera ett besök på SjöC i Visby i samband med Almedalsveckan. När (åter)uppstod den centralen?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *