På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök av politiska partier

Webbredaktionen

Det försvarspolitiska intresset är större än på länge. Det är glädjande men ställer också krav på myndighetens objektivitet och hantering av sådana frågor. Som stöd för Försvarsmaktens förband har jag därför idag fattat ett beslut som beskriver vad som är möjligt respektive inte tillåtet vid besök av politiska företrädare. Beslutet ersätter de muntliga instruktioner som tidigare använts. 

DIREKTIV AVSEENDE BESÖK AV FÖRETRÄDARE FÖR POLITISKA PARTIER (OCH EVENTUELLT MEDFÖLJANDE MEDIA)

Inför valet 2014 och under 2015 förväntas det politiska intresset för försvarsfrågor vara större än tidigare. Omständigheter som påverkar intresset är valet i sig, omvärldsutvecklingen, försvarsberedningen, förväntade planeringsanvisningar inför kommande försvarsbeslut, försvarsbeslut samt Försvarsmaktens organisationsförslag och liknande beredningsunderlag.

Försvarsmakten ska vara öppen och tillgänglig för detta intresse där såväl företrädare för de politiska partierna samt media är välkomna till våra förband. Syftet med detta är att besökaren får en kunskap och en uppfattning om hur Försvarsmakten och våra medarbetare ställer sig till verksamheten eller förväntade beslut. Grunden är att vi är stolta för det vi gör, eller vill kunna göra, och gärna visar detta med såväl dess styrkor som tillkortakommanden.

Det är dock viktigt att Försvarsmakten uppfattas ha en självständig ställning i enlighet med 12 kap 2§ i regeringsformen och jämlikt skrivningarna i regeringens proposition 2009/10:175 Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt:

”Det är däremot inte en uppgift för en myndighet att bedriva opinionsbildning som innebär att myndigheten tar ställning för den ena eller andra sidan i en partipolitiskt kontroversiell fråga i syfte att påverka riksdagen eller regeringen.”

 

Beslut

Försvarsmakten ska inte uppfattas ta ställning eller parti för de politiska partier som besöker myndigheten. Försvarsmaktens personal, anläggningar och installationer får därför inte utnyttjas som plattform för politiska utspel eller agitation.

Försvarsmakten välkomnar att politiska partier med eventuellt medföljande media besöker myndigheten i syfte att inhämta kunskap. Det kan anses som objektivt om tillfrågat förband, skola eller centra tar emot besök från de partier som är representerade i riksdagen, landstinget eller för kommunfullmäktige, den egna eller angränsande kommuner.

Försvarsmakten kan neka besök med hänvisning till säkerhets- eller ordningsskäl.

Det är inte tillåtet att inom Försvarsmaktens områden eller installationer genomföra en ordnad presskonferens, planerade utspel eller annan aktivitet som är att betrakta som partipolitisk opinionsbildning.

För behov av stöd i bedömning kontakta informationsstaben vid Högkvarteret.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Beslut Högkvarteret 2014-04-07 FM2014-3320:1

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

17 kommentarer

 • Alex 7 april 2014 18:28

  Det har ju bara funnits ett parti i riksdagen som velat satsa på Försvaret och det är Sverigedemokraterna. Nu ser vi valfläsk från resten tyvärr.

  Jag har en fråga till Erik Lagersten. Är Jimmie Åkesson och SD välkommna på besök?

  • Erik Lagersten Alex 7 april 2014 18:43

   Framgår av beslutet.

   • Roland Erik Lagersten 19 maj 2014 18:55

    Det framgår väl inte alls av beslutet. Våga säg som det är istället. Ni kommer att i största möjliga mån neka SD att komma på besök. Du behöver inte skämmas för att säga det. Det är så vanligt idag och vi förstår att det är order från ''högre'' ort.

 • Viktor Steen 8 april 2014 16:14

  Hej Erik Lagersten! Jag är Försvarsmaktsanställd och jag har en fråga. Om företrädare för politiska partier besöker mitt förband, har jag då rätt att inte synas i media samband med detta besök?
  Detta är en viktig fråga för mig, för det finns partier jag absolut inte vill bli förknippad eller synas i samband med, vare sig jag är i tjänst eller civil. Tackar på förhand!

  • Erik Lagersten Viktor Steen 8 april 2014 23:05

   Relevant fråga. Kort svar: du har ingen skyldighet att i liknande eller andra sammanhang synas i media. Utvecklat svar: (1) Våra folkvalda har rätt att inhämta kunskap om den verksamhet om vilka de beslutar. (2) Samtidigt har du som arbetstagare att utföra det arbete som arbetsgivaren anvisar. (3) Beslutet anger att Försvarsmaktens personal inte ska användas som plattform för politiska utspel eller agitation. Vad innebär det i praktiken? Då menar jag att så länge besöket sker som ett ordnat studiebesök ska du utföra det arbete som arbetsgivaren normalt anvisar men att du har all rätt att avböja medverkan eller synlighet i media i anslutning till besöket. För övrigt kan jag konstatera att frågan för myndigheten är mer självklar än den är för individen. Arbetsrättsligt är det inte helt enkelt när det kommer till individens grundlagsfästa rättigheter vilket denna artikel från Lag och Avtal indikerar. Som alltid innebär detta att ett samtal med närmaste chef är att förorda när något uppkommer som är oklart i ett genomförande.

 • kompanichefen 8 april 2014 18:05

  Gäller det även partier som uppmuntrar till verksamhet som står i direkt motsats till Försvarsmaktes värdegrund?

  • Erik Lagersten kompanichefen 8 april 2014 22:37

   "All offentlig makt i Sverige utgår från folket". De folkvalda som är representerade i angivna ovan församlingar ska kunna inhämta kunskap om den verksamhet vilka de beslutar. Försvarsmakten har att vara tydlig med på vilken värdegrund vår verksamhet vilar, vilka vi är och vilka vi vill vara. Säkert en viktig och önskad del av våra beslutsfattares kunskapsinhämtning.

  • Roland kompanichefen 19 maj 2014 19:02

   Är Försvarsmaktens Nya värdegrund densamma som medias, EU's och OIC's?

 • Victor 8 april 2014 19:28

  Vänsterpartiet har förespråkat en försvarspolitik liknande den som SD förespråkar sedan länge (en inhemsk försvarsindustri, Sverige utanför NATO, allmän värnplikt, minskat internationellt engagemang, etc.). Redan förra året förde V upp försvaret högt på agendan, men de har förespråkat den typen av politik sedan år tillbaka. De var bl.a. ett av få partier (det enda?) som röstade emot värnpliktens nedläggande samt det enda(!) partiet som röstade emot solidaritetsförklaringen. Att säga att SD är det ENDA partiet som vill satsa på försvaret är direkt fel. Förslag är att lyssna på bl.a. Jonas Sjöstedts uttalanden i samband med Krimkrisen, men även läsa på om deras politik (samt uttalanden av deras försvarspolitiske talesman, Torbjörn Björlund).

  Vidare kan man inte som försvarsmaktsanställd acceptera SD:s politik då de förespråkar en politik som inte är förenlig med de demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter vi har svurit att försvara. Försvarsmakten som myndigheten skall givetvis förbli politiskt neutral, men som individ ánställd inom Försvarsmakten är det omöjligt att acceptera den politik och människosyn som SD förespråkar. Jag tror det här inlägget, framförallt de två sista styckena, som jag hittade på Wisemans blogg, sammanfattar det bäst:
  "Jag måste erkänna att jag själv sneglar då och då på SD Försvarspolitik. Inte för att den är bra och genomtänkt, men för att alternativen är för dåliga.

  Men jag börjar då analysera orsaken till varför jag resp. SD tycker som vi tycker.

  Min argumentering för att stoppa urholkningen av framför allt det nationella invasionsförsvaret bygger på en strategisk hotbild och säkerhetspolitisk analys (så länge vi inte är med i NATO). Vi borde tänka mer som Finland och inte som Norge och Danmark.

  SD argumentering bygger på ett förakt för omvärlden och tron på det svenska som någonting bättre än allt annat. D.v.s. att bygga ett igelkottsförsvar kring den svenska flaggan och sedan slänga ut alla invandrare. Detta säger dom ofta inte högt utan är politiskt korrekta och döljer det med ord som "återvandring".

  Vi som militärer kan inte stödja SD då dom inte står för en grundläggande syn att alla människor är likvärdiga. Jag har själv på min blogg ett antal gånger varnat för den typ av argumentering som SD för då dom knuffar vissa invandrargrupper mot ett utanförskap och därmed också risk för t.ex. militanta avarter av religion som t.ex. Sayyid Qutbs eller Ayman al-Zawahiris tolkningar av Islam."

  • Roland Victor 19 maj 2014 19:00

   Viktor, du är antingen mycket ung eller fruktansvärt dåligt påläst. I min gamla hemort (ca 3000 personer) så kommer troligen över 70% att rösta på SD. Jag antar att du aldrig skulle anmäla dig som frivillig att försvara den byn. De delar ju inte din och medias värdegrund.

 • kompanichefen 8 april 2014 22:50

  @Victor - word!

  Jimmie är varmt välkommen att besöka mitt kompani. Han kommer då att få en utförlig redogörelse om FM värdegrund. Och kanske nåt mer.

  • Erik Lagersten kompanichefen 8 april 2014 22:56

   Jag tror att en redogörelse för alla politiska partier är tillräckligt. Det behövs inget mer.

  • Victor kompanichefen 9 april 2014 08:41

   Min personliga uppfattning är att FM måste ta ett extra tydligt avsteg från SD (kanske inte som myndighet, men som individer) då:

   1.) Militärer och högerextremister har ett komplicerat förflutet, som i vissas ögon fortfarande är verklighet. Detta måste vi markera emot extra tydligt.

   2.) SD använder mer än gärna Försvarsmakten som associeringspunkt för sin politik att de t.o.m. använder FM på sin hemsida! Helt sjukt i mina ögon att nyttja en myndighet för politisk propaganda. Precis som om Vänsterpartiet skulle använda sig av skatteverkets loggotyp i sin propaganda eller om KD skulle ha Pensionsmyndigheten i sin. Finns mycket annat att använda i stället (exempelvis bilder på gamla människor istället för PMs loggo, osv.). Att de så gärna vill associeras med FM gör att vi måste hålla ett extra avstånd ifrån dem.

   • Alex Victor 12 april 2014 20:15

    Victor:

    Om anställda kan protestera mot Sverigedemokrater kan anställda också protestera mot moderater, sossar och övriga partier.
    Jag är anställd i Försvarsmakten och jag är Sverigedemokrat. Och jag är nog inte ensam om det. Den dagen Försvarsmakten tar avstånd från Sverigedemokrater den dagen säger jag upp mig. Vi bor i Sverige och i Sverige har vi en demokrati. Alla har rätt och tycka och tänka.

    Sossarna och Centerpartiet har fipplat med pengar. Ska vi då ta avstånd från sossar och centerpartister tycker du? För att dessa kan vi inte lita på? Ge dig nu!

    Antingen är alla partier och politiker välkomna eller så är inga välkomna.

    Glad påsk!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *