På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nivåbegreppet

Webbredaktionen

Utvecklingen i vårt närområde diskuteras flitigt. Jag konstaterar efter gårdagens pressmöte att en del av fokus riktas mot vilken eventuell nivå de ryska stridskrafterna befinner sig. Försvarsmakten anger ogärna en sådan värdering då det är svårt att relatera till vilken relativ utgångspunkt som avses.

Anders Silwer

Anders Silwer

Försvarsmakten har följt på nära håll övningsverksamheten i vårt närområde och har en mycket god uppfattning om vad som sker. Ryssland genomför en militärreform med uppbyggnad av förmågor inom de flesta områden. Förutsättningarna för att uppträda i sammansatta förband med hög tillgänglighet har ökat de senaste åren. Med detta följer en ökad aktivitet vilket i sig inte är onormalt eller anmärkningsvärt utan följer med kapacitetsökningen. De ryska övningarna följer detta mönster och är självklart till sin storlek och ambition viktiga att följa upp.

Försvarsmakten följer utvecklingen i våra grannländer för breda, sammansatta, analyser. En fokusering på enstaka händelser eller smala analyser är inte ett svar på hur nu- eller framtiden kan gestalta sig. Enstaka händelser ger inte heller generella svar på Försvarsmaktens förmåga eller behov av framtida förmågeinriktning.

Anders Silwer
Försvarsmaktens insatschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

9 kommentarer

 • Braw 11 oktober 2013 13:10

  Men exakt vad innebär "låg nivå"? Finns det en nivåskala? Vad finns det för referensvärden? Jämför ni historiskt eller med nutida styrkor i regionen?

  Red gärna ut nivåbegreppet tydligare, just nu är det mer förvirrande är klargörande.

  Mvh
  Andreas Braw
  Kadett i armén

 • Anders Silwer 11 oktober 2013 19:15

  Andreas,

  nivåbegreppet är något som använts i debatten men också av Försvarsmakten någon gång. Men som jag skriver ovan är det ingen beskrivning vi vill använda då det förutsätter en värdering som som blir svår att förstå då utgångspunkt och referenser varierar beroende på vem som tar del av informationen.

  Det är därför bättre att beskriva förmåga i reella termer, dvs vad det faktiskt innebär och nuläge. "Idag är det 8 grader" är bättre än "det är kallare idag än igår" där tolkningen görs utifrån mottagarens referenser om temperaturläget.

  Sålunda är en definition eller beskrivning av begreppet ej intressant för Försvarsmaktens del då vi inte avser använda nivåbegreppet som beskrivning av olika länders stridskrafter. Detta får de göra som önskar använda sig av ett sådant begrepp i det allmänna samtalet.

  • Rune Anders Silwer 2 mars 2014 23:51

   Hur låg är nivån på dom ryska förbanden i Krim........

 • Johan M 11 oktober 2013 21:23

  Antar att inte heller Sverige år på någon låg nivå då.

 • Knobbur 11 oktober 2013 22:06

  Varför säger FM att Rysslands försvarsmakt fortfarande är på en låg nivå om ni själva inte vill använda beskrivningen?
  Vi har dock hört "låg nivå" under många år och Sverige tycks vara ganska ensamma om att inte göra bedömningen att den ryska militära förmågan ökat markant sedan år 2000.
  Varför gör Sverige en helt annan bedömning?
  Slutligen, varför ägnade FM övningen Zapad 13 så mycket uppmärksamhet om vi anser att Rysslands försvar är på en låg nivå? Borde inte flyg och gångtimmar på enheter kunna användas till viktigare saker?

 • Ulf T 12 oktober 2013 05:26

  Till A Silwer..
  Hur kan man ställa ut ett tiotal stridsvagnar på Gotland som ett svar på Rysslands "fräcka" övningar? Om vi bortser från Gripen (som du flugit). Så inser väl alla att det behövs luftvärn mot luftlandsättningar, kustartelleri mot sjölandsättningar. Vad ska stridsvagnarna göra??? Det är det sista vi behöver med vår långa kust !! Sen frågar man sig vilka personer som sitter i försvarsdepartementet och vet inte hur vår incidentberedskap ser ut?? Skrämmande huuja?? Ja har massor av frågor men kan man få ett svar e man glad. Tack för mig !

 • jan-olov holm 12 oktober 2013 06:20

  Anders,

  Det är bra att försvarsmakten nu regelbundet går ut och informerar via presskonferens och denna väg om bla övningsläget i närområdet.
  Det är absolutmåttet på stridsvärdet hos oss jfr med andra aktörer stridskrafter i närområdet/omgrupperingsbara dit/fjärrstridskrafter mm som skall jämföras i
  olika tidsperspektiv.

  Ryssland har tex genomfört 19 större övningar varav en del oanmälda eller anmälda men förstorade de senaste året.
  Milo Öst övningen i somras 160.000 soldater och Zapad 2013 större än 50.000.
  De är således inte enstaka övningar vi talar om .
  Det är en klar trend.
  Dessa senare övningar är lika stora som övningar som företogs under kalla kriget
  där Milo Öst övning tom är mycket större.
  Då tycker jag man kan säga det så får var och dra sina slutsatser på nivå.
  Jag hoppas att försvarsmakten har "takhöjd" att ta in denna kommentar.
  Slutligen är jag tillfreds med att se både en korvett och ett JAS plan på klipp följa den Ryska landstigningsstyrkans övning i Östersjön under ZAPAD.

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

 • SD 14 oktober 2013 12:45

  @Jan-Olov Holm;

  Om korvetten på de ryska TV-bilderna avses så är jag ganska säker på att det är en finsk korvett.

 • Anders Silwer 15 oktober 2013 12:08

  @Knobbur Som framgår av mitt svar så kommer inte Försvarsmakten att använda sig av en sådan beskrivning då den inte är relevant. Vi konstaterar att rysk förmåga att uppträda i sammansatta förband med hög tillgänglighet har ökat. Du får själv värdera vad detta innebär för nivå. Vad gäller vårt uppträdande så är det en väsentlig del av Försvarsmaktens uppgifter av flera orsaker: en ökad och synlig närvaro rent principiellt, en ständig anpassning av beredskapen kopplat mot aktuellt läge i närområdet, övervakning samt att ha en hög förmåga mot eventuella kränkningar.
  @UlfT Stridsvagnarna är en konsekvens av ett riksdagsbeslut. Försvarsmakten har, självklart, att fullfölja dessa. Med det sagt så är tillgänglig tung materiel i varje område alltid en fördel jämfört med att inte ha den på plats. Sedan ställer det ytterligare krav på underhåll och användning men det är en annan fråga.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *