Veteranmonumentet har skapat engagemang och stundtals upprört känslor hos flera av Försvarsmaktens veteraner i sociala medier.
Jag vill börja med uppskattningen för det våra veterankamrater har gjort i insatser världen över. Självklart har de som aldrig kom hem och de som kom hem, synligt eller osynligt skadade, gjort stora offer. Det är offer som det inte går att be människor om, utan som bygger på ett frivilligt engagemang och viljan att bidra till en bättre livssituation för utsatta människor i världen. Jag har erfarenheten av att möta flera skadade som kommit hem med ambulansflyg från Afghanistan till Arlanda eller Uppsala. Vid dessa tillfällen ser jag så väldigt tydligt konsekvenserna inte bara för den drabbade utan även hur detta även påverkar anhöriga och vänner. Dessa tillfällen fyller mig med stor ödmjukhet inför det var och en av dessa veteraner har bidragit med och nu betalar ett högt pris för. Erfarenheten från ett flygarliv gör också att jag har sett människor försvinna som arbetat nära mig och slutsatsen är därmed uppenbar – att livet, och dess förutsättningar, inte är självklart. Det är med dessa erfarenheter jag som insatschef var ordförande i juryn för veteranmonumentet.
Alla Sveriges veteraners insatser är betydelsefulla och det är mycket glädjande att riksdag och regering har beslutat om att ett monument ska uppföras för att hylla dessa insatser. Det är statens, och därmed medborgarnas, sätt att hedra. Projektet är ett led i regeringens beslut om att genomföra en samlad svensk veteranpolitik.
Det är helt naturligt att det finns olika uppfattningar om ett veteranmonuments utformning. I den utlysta konstnärstävlingen valde vi i juryn bland 60 inkomna bidrag. Det var självklart en svår och viktig uppgift.
Juryn var brett sammansatt, med bland annat representanter från konstvärlden, från flera av de myndigheter som har veteraner, samt en representant från Fredsbaskrarna. Utgångspunkten för uppgiften att ta fram ett monument finns i tävlingsbestämmelserna som fastställts av regeringen.
Vi i juryn stod inför uppgiften att bland de inkomna bidragen välja det förslag som bäst hedrade alla typer av insatser i fredsfrämjande verksamhet utomlands, både historiskt och i framtiden. Det är viktigt att komma ihåg att det i definitionen ”veteran” inte enbart är Försvarsmaktens personal som räknas in. Även andra myndigheter, som Polisen, Folke Bernadotteakademin och Sida har veteraner. Jag tycker därför att det finns saker i det valda monumentet som direkt kopplar till försvarsmaktsanställda som stupat eller skadats. Precis som det finns kopplingar till exempelvis en polis som varit i Kosovo eller en MSB-medarbetare som varit på Haiti som sjuksköterska. Monumentet är för oss alla.
Att uppföra ett monument av mer militär karaktär, som några uttryckt önskemål om i sociala medier hade därför inte varit lämpligt eller genomförbart. Minnesmonumentet ska ha en relation till den omgivande parken och platsen och vara ett värdigt minnesmärke för dagens och morgondagens veteraner.
Det är politiska beslut som ligger till grund för placeringen av monumentet, invid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Platsen är naturskön och många människor passerar dagligen. Den används också sedan en tid tillbaka för den årligen återkommande Veterandagen. Om monumentet istället ställts någon annanstans, exempelvis vid Armémuseet som föreslagits i debatten, så kunde det ha haft en helt annan karaktär. Då hade vi dock inte fått den förankring i samhället som var politikernas avsikt när denna plats valdes. Denna förankring är tänkt att ge våra veteraner erkännande för sina insatser.
Monumentet ska fungera för officiella ceremonier – det invigs exempelvis i samband med Veterandagen den 29 maj nästa år – och fungera för veteraners och anhörigas besök, både inför och efter en insats. Det ska ge möjlighet till en stunds avskildhet och eftertanke utan att associeras med en gravplats. Jag och övriga jurymedlemmar tycker att det förslag vi valde till vinnare uppfyller alla dessa kriterier.
Nu sätter arbetet igång med att förverkliga monumentet. Jag ser med tillförsikt fram mot att få se resultatet och hoppas att alla Sveriges veteraner ska känna att monumentet är till för att hylla deras insatser, oavsett om man tilltalas rent estetiskt av det eller inte. Det var ju det som var syftet från början.
Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef
Läs mer:
Om veteranmonumentet på Försvarsmaktens webbplats
Kommentar från Fredsbaskrarna
Tävlingsregler på Statens konstråds webbplats
Juryutlåtandet (pdf, nytt fönster)