På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hur mycket bryr vi oss om varandra? Och andra – som vi inte ens känner?

Webbredaktionen

Våra soldater och sjömän gör det dagligen. Dels ute i världen där vi i Afghanistan och Kosovo stödjer kampen för demokrati och fred, dels här hemma där vi stöttar samhället vid kriser – skogsbränder, oljekatastrofer, översvämningar eller eftersök.

Nu har du möjligheten att visa om du bryr dig. Om du ställer upp för andra, utan vinning. Och om du litar på att andra kommer att ställa upp för dig.

I morgon, onsdag, startar Försvarsmaktens rekryteringskampanj till grundläggande militär utbildning (GMU) 4-5 2012. Fokus är just den fredsbevarande verksamheten och stödet till samhället. Den här kampanjen har ett särskilt fokus på Hemvärnet, som gör just det, ofta, som kampanjen handlar om. Att ställa upp för andra, utan vinning.

Som en del i att skapa uppmärksamhet har vi placerat en stor låda på Soltorget, vid Sergels torg, i Stockholm. I lådan ska det – under fyra dygn – finnas en person. Alla över 18 år har möjlighet att avlösa personen i lådan. Frågan är – vem bryr sig?

Hur väl spridd omtanken är filmas och direktsänds på nätet och en storskärm. Testen avslutas på lördag och vår rekryteringskampanj går vidare till fas två där vi berättar om vår verklighet.

Helt klart är att den som bryr sig kan göra skillnad på riktigt. Här hemma eller ute i världen.

Följ personerna i lådan och hur de blir avlösta eller inte av sina medmänniskor live på http://vembryrsig.forsvarsmakten.se/. Gör en insats för någon annan du också!

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Anonymus 7 mars 2012 00:16

  Vi får hoppas det blir en väldigt lyckad kampanj åt Försvarsmakten och Hemvärnet i synnerhet. Hela kalaset kostade ju som sagt 17 miljoner kr.

 • Skicka inte MUST på mig! 9 mars 2012 11:46

  17 milioner kr kunde ha blivit använda till att låta några mer göra GMU, ni skickar ju ändå bort den största delen av de personer som är redo att offra sina liv för Sverige.

  Jag gillar dock idèn med det men sluta göra reklamer och använd pengarna till att låta mer personer göra GMU, ni skickar ändå bort nästan alla som ansöker!

 • Använd pengarna bättre 9 mars 2012 16:22

  Det är fan tragiskt, jävla jippo! 17 miljoner kronor, använd de pengarna till att skicka ut soldater och officerare till skolorna för att informera och berätta om hur det verkligen är. Inte dra till med reklamfilmer och reklam med uttryck som "välkommen till vår verklighet", "har du vad som krävs?" och nu då "vem bryr sig?". Det är pinsamt....

 • Anonymus 11 mars 2012 19:59

  Som tidigare kommentarer tror jag också att pengarna hade kunnat användas mycket bättre med mer GMU platser. Att skicka en officer och några soldater till en skola kan väll knappast kosta mycket. Väntar fortfarande på att FM ska dyka upp på min skola i Luleå. Den här typen av direkt kontakt är mycket bättre än att titta en reklam. Ni har ju redan mycket folk som söker - utbilda dessa istället.

 • B Stolphammar 19 mars 2012 11:26

  Kan bara instämma i kommentarerna ovan, pengarna inom försvaret används inte alltid till RÄTT saker, och det drabbar dem som man egentligen söker.

 • Daniel 29 mars 2012 22:06

  Jag instämmer helt med föregående skribenter - mer platser för GMUare!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *