På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FoF Rikskonf. – Sälenkonferensens inledning

Webbredaktionen

Första dagen på Folk och Försvar konferensen i Sälen är genomförd med många intressanta inlägg och diskussioner, skriver Jan Salestrand.

Fokus kom att ligga på frågan om framtida medlemskap i NATO eller ej, nordiskt- och europeiskt samarbete, det nya personalförsörjningssystemet och inte minst de ekonomiska förutsättningarna att upprätthålla dagens försvarsförmåga med nuvarande ramar.

Jag tycker det fanns en förståelse för de ekonomiska utmaningarna efter 2014. Det bör särskilt framhållas att vi kontroll på vår ekonomi och vi klarar uppdraget inom nuvarande ekonomiska ramar för försvarsbeslutsperioden t o m 2014. När vi påtalar förutsättningarna från 2015 och framåt så är det inte med förväntningar att den politiska nivån nu ska ta ställning till förändrade uppgifter eller anslag. Men det är viktigt att vi som myndighet i tid anmäler den obalans som vi bedömer uppstår annars finns risken att det kommer som en överraskning senare. Det finns områden som kommer att påverka ekonomin i positiv riktning såsom fortsatta effektiviseringar, ökat internationellt samarbete (pooling/sharing) och ökad konkurrens vid materielanskaffningar. Trots detta är det vår bedömning att dessa åtgärder inte räcker för att upprätthålla dagens struktur långsiktigt.

Försvarsmakten lämnar varje år ett budgetunderlag i detalj för det kommande året och en preliminär budget för de två följande åren. Den 1/3  lämnar vi budgetförslag för 2013 och preliminära förslag för 2014-15. Vår materielplan som lämnas samtidigt är tioårig. Med hänsyn till att vi nu påtalat obalanser på sikt kommer Försvarsmakten att återkomma i samband med budgetsförslaget, utöver ordinarie underlag, att översiktligt redovisa hur vi ser på de ekonomiska förutsättningarna efter 2014.

Avslutningsvis ser vi med tillfredställelse att debatten om försvarsmaktens uppgifter och ekonomi startar redan nu inför kommande inriktningsbeslut som förutses tas 2014.

Jan Salestrand
Chef Ledningsstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Stig A Fransson 15 januari 2013 13:24

    Heder åt ÖB, som i sitt senaste uttalande var så tydligt att en del av riksdagens ledamöter och en viss mindre del av svenska folket kanske förstår vad saken gäller. Det är inte realistiskt ´för FM att räkna med att ens nuvarande situation leder till en allvarligt menad debatt rörande ett svenskt NATO-medlemskap. Partierna M och S är överens om att så¨inte bör ske. Man är också överens om att ett nytt flygplan - JAS - skall utvecklas på svenska skattebetalares konto. Schweiz har ju säkrat sin ev ekonomiska insats. JAS är inte ett projekt till svenska försvarets nytta. Det är ett förfärligt industriprojekt. Det är synd om de många duktiga personer som arbetar inom olika delar av försvaret. Man får finna sig i att stå som symbol för något som kostar ca G´SEK 45 men är så bristfälligt att man kan uppleva det som ett värdfelöst försvarsinstrument.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *