På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten behöver nyutbildade officerare

Webbredaktionen

Under julhelgen har det förekommit uppgift om att Försvarsmakten inte avser erbjuda anställning till kadettkurs 09-12 vid Karlberg. Denna uppgift är felaktig.

Försvarsmakten är inne i en period av stora förändringar vilket inte minst bemanningen av Försvarsmaktens kommande organisation är ett uttryck för. Under första halvåret 2012 genomförs ett omfattande och grannlaga arbete med att i detalj fastställa vilken organisation Försvarsmakten ska ha från 2013-01-01. Denna organisation benämns Försvarsmaktsorganisation 2013 eller FM ORG 13 och är det samlade begreppet för både insats- och basorganisationen. När organisationen är beslutad ska den bemannas. I detta arbete kommer Försvarsmakten vara noga med att respektera reglerna på svensk arbetsmarknad.

Inom ramen för bemanningen av FM ORG 13 är myndighetens avsikt att erbjuda alla kadetter med godkänd examen från OP 09-12 anställning i Försvarsmakten. Vi behöver yngre officerare med färsk utbildning och aktuella erfarenheter. Mot bakgrund av de förändringar som bemanningsarbetet kan komma att medföra även för nu anställd personal kan Försvarsmakten idag inte lämna besked till den enskilde kadetten om vid vilken ort och i vilken befattning erbjudandet om anställning kommer att lämnas. Inte heller går det att idag ge ett säkert besked om när Försvarsmakten kan lämna sådan information.

Tillsammans med arbetstagarorganisationerna pågår ett intensivt arbete med att skriva Försvarsmaktens order för omstrukturering 2012. Den gemensamma ambitionen är att ge ut en order, som på ett tydligt sätt beskriver såväl metod som tidsförhållanden. Inom ramen för detta arbete behandlas också de individer som Försvarsmakten idag har rekryterat för att genomgå utbildningar mot framtida erbjudanden om anställning, bl.a. kadetterna vid OP 09-12.

Det är oundvikligt – men likväl beklagligt – att ett stort organisations- och bemanningsarbete leder till att enskilda individer uppfattar sin framtid som osäker. Försvarsmaktens avsikt är att minska osäkerheten genom information. Därför kommer Försvarsmakten under våren 2012 löpande att informera såväl anställda som kadetter om hur arbetet med omstruktureringen planeras och genomförs. Så snart det är praktiskt möjligt att samla kadetterna på Karlberg kommer högre chef från Högkvarteret att ge information direkt till kurs OP 09-12 och att svara på de frågor som finns.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Wiseman 9 januari 2012 20:31

  Mycket bra!

 • Gustav Andersson SOU 11-12 LogS 10 januari 2012 17:39

  Det här får ni fan styra upp.
  Kadetter som tar examen i Juni kan inte vänta med besked till Maj.

  Skärpning FM!

 • Johan K 10 januari 2012 23:38

  Jag ser positivt på att information sprids till kadetterna och hoppas att FM kan ge kadetterna tydliga besked samt försöker ta hänsyn till respektive individs situation rörande förband och anställning.

  Bra jobbat FM och kadetten som skrev inlägget på cynismers blog!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *