Tidigare i år begärde jag att internrevisionen skulle kontrollera informationsstabens upphandlingar. Motiven för en sådan granskning var att informationsstaben förvaltar stora belopp i arbetet med rekrytering och att det är viktigt att processen sköts korrekt enligt lagen om offentlig upphandling. Internrevisionen fann ett antal brister och oklarheter, bland annat gällde det en direktupphandling av IT-utrustning till ett värde av drygt en miljon kronor.
Jag har nu själv begärt att få denna direktupphandling prövad i Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för att se om fel har begåtts och om jag i det specifika ärendet hade rätt att teckna avtal.
Internrevisionen menar i sin rapport att anskaffningen gjorts i strid med gällande regelverk. Utrustningen ingår i de containrar som förbanden använder vid rekryteringsaktiviteter, något som inte framgår av rapporten.
Informationsstabens bedömning vid tillfället var att samtliga delar rymdes inom det avtal som Försvarsmakten upprättat med leverantören, alltså även de läsplattor som anmärkningarna gäller och som behövs för tester och inregistrering av sökande. Jag konstaterar dock i efterhand att för denna specifika del är avtalskonstruktionen sannolikt inte korrekt utformad.
Efter internrevisionens rapport omarbetas avtalet för IT-utrustning enlighet med upphandlingsenhetens anvisningar och utrustningen kommer i fortsättningen anskaffas korrekt. Syftet med min begäran om revision är därmed delvis uppnått.
För mig som informationsdirektör ingår även ansvaret för de interna processerna vid informationsstaben. Det innebär att jag är ytterst ansvarig för att arbetet utförs enligt de bestämmelser och regler som gäller för Försvarsmaktens verksamhet. I det här fallet har en olycklig kombination av dålig kännedom om gällande auktorisations- och upphandlingsbestämmelser och ambitionen att skapa förutsättningar för en framgångsrik rekrytering under skarp tidspress lett fel. Resonemang om att syftet skulle vara att medvetet kringgå regelverk saknar grund.
Däremot är det klart att verksamhetsnyttan, alltså en framgångsrik rekrytering, har fått gå före det förvaltningsmässigt korrekta. Det är inte acceptabelt och ansvaret för detta är mitt.
Därför har jag bett att frågan om min rätt att teckna avtal i detta specifika ärende, prövas av personalansvarsnämnden.
När det gäller upphandlingen av mediebyrån Carat fann internrevisionen att det med den metod som valts varit svårt att undvika jäv. I detta ärende inväntar Försvarsmakten åklagarens besked. Jag är övertygad om vilket resultat denna granskning kommer att ge.
Erik Lagersten, informationsdirektör