På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Replik – Ungdomar kan fatta egna beslut

Erik Lagersten

Ett antal debattartiklar har kritiserat Försvarsmakten för att vi informerar om vår verksamhet och yrkesval i gymnasieskolor (bla i  Aftonbladet Debatt). Följande text är Försvarsmaktens replik.

I den svenska skolan uppmuntras eleverna att tänka fritt, att vara självständiga och att fatta egna beslut. Normala demokratiska rättigheter, kan tyckas.

Den vägen förefaller det som om gymnasieläraren Joakim Medin i Enköping vill byta bort – i varje fall när det handlar om att eleverna själva ska få bestämma vad de ska göra när de, myndiga och vuxna, lämnar gymnasiet.

I Aftonbladet ifrågasätter Joakim Medin om Försvarsmakten, likt universitet, företag och andra myndigheter, ska ges möjligheten att få informera om sin verksamhet.

Jag tror att Joakim Medin underskattar våra unga killar och tjejers förmåga till kritiskt tänkande. Jag tror att han underskattar förmågan att själv fatta kloka och väl genomtänkta beslut.

Det nya försvaret ska vara professionellt, välövat och snabbt gripbart för insatser i Sverige eller utomlands. En konsekvens av riksdagens beslut är således att Försvarsmakten måste rekrytera flera tusen personer varje år.

Vi gör det via annonskampanjer. Vi gör det med hjälp av arbetsförmedlingen. Vi gör det genom att i skolor informera om Försvarsmaktens verksamhet.

Vi berättar om de möjligheter som finns att, likt Joakim Medins egna exempel – läkare, sjuksköterskor, lärare och biståndsarbetare – göra en insats i ett konflikthärjat Afghanistan eller ett översvämmat Arvika.

Sen är det upp till killarna och tjejerna som tagit del av vår information att själv fatta beslutet.

Vi är nämligen helt övertygade om att de klarar det.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


2 kommentarer

 • Britt Oleandersson 12 januari 2012 15:55

  Varför står det inget på FM hemsida och i Emil om neddragningarna av personal vilket meddelades på radion idag 12/1-12?

  • Erik Lagersten Britt Oleandersson 12 januari 2012 17:56

   Kommentar och en kort beskrivning av tidsplanen finns på Emil som FM-nytt. Enligt CLEDS har också samma information givits till förbandscheferna innan jul. När ytterligare konkret information finns tillgänglig kommer det att successivt publiceras. Det kommer också att genomföras ett ÖB chefsmöte med fördjupad information,

   Erik Lagersten
   INFODIR

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *