På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten följer reglerna

admin

På ett antal olika bloggar diskuteras just nu om Försvarsmakten har börjat säga upp personal via SMS. Det är naturligtvis inte sant. Vi följer självklart de lagar och regler som gäller för att både anställa och säga upp personal.

Om en anställd säger nej till den internationella arbetsskyldigheten, genomför man först en förstärkt personalförsörjningsnämnd där ärendet diskuteras. Därefter tar jag beslut om eventuell uppsägning. Ett skriftligt uppsägningsbeslut överlämnas sedan till berörd medarbetare. Vid detta tillfälle finns utrymme för samtal kring uppsägningsbeslutet – dess bakgrund och konsekvenser samt att medarbetaren ska ges möjlighet att kvittera att uppsägningsbeslutet har tagits emot. Innan detta görs ska lokal ATO informeras om kommande uppsägning.

När det gäller kravet på internationell arbetsskyldighet kan Försvarsmakten inte tolka villkorade ja som annat än nej, och därmed träder processen ovan i kraft. Men jag poängterar att arbetstagaren kan ändra sig ända fram till det att han eller hon har skrivit på att uppsägningsbeslutet har tagits emot.

Uppgifterna om att nuvarande avtal upphör att gälla när lagen om utlandsstyrkan upphör den 1/1 2011 är inte sant. Gällande utlandsavtal fortsätter att gälla intill det ersätts av ett nytt avtal. Förhandlingar om detta nya avtal pågår.

Kravet på internationell arbetsskyldighet är en konsekvens av det beslut som riksdagen tog i början av året. För att vi ska klara att lösa alla våra uppgifter måste medarbetarna vara beredda att jobba där de behövs, vare sig man är civil eller militär – det kan vara i Karlskrona, Norge eller Afghanistan, på övning, i stab, som attaché eller i operativ insats.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Peter Svanström 16 september 2011 19:21

  Låter ju väldigt lockande ,,, specielt när man inte får betalt. Vart tog ex vis RALSen vägen. Är ju bara ett år sedan nu man skulle fått löneförhöjning men inget har hänt.

  • Erik Lagersten / Informationsdirektör Peter Svanström 17 september 2011 20:26

   Peter
   som personaldirektören konstaterar i en kommentar så har Försvarsmakten problem med sin löneadministration. Dessa hanteras dock nu och jag vet inte om ditt problem beror på aktuella svårigheter. Jag förslår att du kontaktar HR-direkt för att få svar i ditt fall.

   /EL

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *