På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Arbetet i Högkvarteret

Anders Sjödén

Svenska Dagbladets ledarsida visar ett mycket genuint intresse för frågan kring det som kallas GLC/NOC och hur arbetet bedrivs i Högkvarteret. SvD har skildrat detta arbete i flera ledarstick, både i papperstidning och på ledarblogg under längre tid.

Det som är sant i den senaste ledaren är att det pågår ett arbete hur den fortsatta utvecklingen med gemensam lägesbild kan se ut och förutsättningarna för detta. Det innebär en pågående beredning och översyn av allt det som behövs för att en sådan förmåga ska fungera oavsett konfliktnivå. Om Försvarsmakten vill gå vidare med formella beslut har riksdagen bestämt att detta är en fråga för regeringen.

Det som är klart är att Försvarsmakten ska kunna leda sina stridskrafter, flyg såväl som mark och sjö, i dag och i framtiden. Detta ska kunna ske från såväl skyddade platser som oskyddade. Kommer detta att se ut exakt som i dag och för all framtid framöver? Nej, det kommer det inte. Men hur denna utveckling kommer att se ut när hänsyn är taget till ekonomi, personal, utbildning, geografisk belägenhet, uppgifter och teknik återstår att redovisa.

Erik Lagersten, informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *