På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140710

HMS Gladan

Glad sommar önskar Gladan
Läge: Ö-varvet på Öckerö
Verksamhet: Förtöjd, avmönstringsceremoni för eleverna
Väder: Soligt, svag vind, varmt

Helt otroligt!
Den här elevomgången närmar sig sitt slut och känslan av sommar börjar äntligen komma ifatt en.
Så mycket som vi har gjort den här elevomgången under så kort tid känns väldigt annorlunda och kul jämfört med tidigare verksamhet.

Sveriges kustremsa känns relativt kort
När vi med ett övningsfartyg av den här typen kan starta i Karlskrona, ta oss upp till Stockholm på drygt ett dygn, segla i skärgården och dessutom synas i bakgrunden till Allsång på skansen, ha segelexercis på strömmen en hel dag och besöka Vasamuseet. (Radar upp en hel rad med platser HMS Gladan befunnit sig vid de senaste veckorna). När vi hinner med allt detta känns Sveriges kustremsa relativt kort. Vid tidigare elevperioder har vi gjort förflyttningar på mer än 3000 distansminuter. Avståndet mellan Karlskrona och Stockholm är ca en 10-del av det avståndet. (Las Palmas – St. Barthelemy 2800 distansminuter). Snacka om olika perspektiv!

Allt detta i samband med att vi utbildar eleverna i sjömanskap och navigation.
– Vi har övat med sjöfartsverkets nya sjöräddningshelikopter (tre ytbärgare har vinschats upp och ned på halvdäck).
– Vi har ankrat ute vid Lökholmen, och eleverna har fått möjlighet att gå i land i Sandhamn.
– Vi har besökt Gotska Sandön och besökt nationalparken (med Gottbergs lada) samt en av de tre fyrarna på ön.
– Vi har gjort ett besökt på Almedalsveckan i Visby.
– Vi har haft förtöjningsövningar i Malmö.
– Vi har besökt Helsingborg där några av sjömännen ombord har kul en historia att berätta för sina anhöriga. (Ni får fråga dom själva).
– Vi har legat till Ankars både utanför Råå och på Källöfjord.

Vi har använt alla resurser vi har ombord. Utbildat i rodd och segling med skeppsbåten. Eleverna har fått lära sig stäva och övningsköra med Ribben.

Sjöben
Förutom alla lektioner (navigation, posttjänst, post på kaj och till ankars, knopar, elevtamp, sjötermer, örlogsmässighet, seglingsteori etc.) och erfarenheter kring alla manövrar så har samtliga elever fått sjöben. (ca hälften av eleverna har kräkts i början av sjösjuka). Nu vet elverna att illamåendet går över och vad det innebär att få sjöben.

Hur ska man avsluta det här nu då?
Förutom att nyckelbesättningen kan känna sig mycket nöjda över en väl utförd expedition som både börjat och slutat på Öckerö. Kan vi känna oss nöjda med ett fantastiskt avslut av den här elevomgången. Lt. Fagerberg mönstrar nu av som Sekond och Lt. Levihn tar vid. Tack för oss i HMS Gladans nyckelbesättningen! Vi önskar eleverna, anhöriga och ni som följer oss på bloggen en bra sommar!

GMY
Lt. Viktor Levihn
Sekond HMS Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Lars Anderberg 11 juli 2014 16:55

    Tack för besöket i Helsingborg. Det var uppskattat, det framgår av resebrev och tack för att få ha varit ombord och träffa besättning och elever. Allt och alla en prydnad för Marinen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *