På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140706

HMS Gladan

Flaggning över topparna Priklousky är bästa guiden
Läge: Helsingborg City hamnen
Verksamhet: Vakttjänst och permission
Väder: Soligt och svag vin

Vad händer idag?
Gladan kastar loss kl. 15:00. Därefter sätter vi segel och seglar upp mot Öckerö.
Vi förtöjer Öckerö på tisdag.

Här kommer ett resebrev från 1/7 skrivet av elev Priklonsky
Dagen började som alla andra med uppväckning till låten Dead Ringer for Love, ingen av oss elever var särskilt pigga på att gå upp och fixa våra bingar och därför blev det en lite sen frukost.
Efter frukosten var det dags att rengöra skeppet inför dagens aktiviteter här på Gladan, man börjar känna att kroppen har blivit segare efter lite mer än en vecka här ombord men det är skönt att veta om att kroppen jobbar på och att man inte har latat sig.
Efter städningen fick babords vakt permission men ingen av dem kom särskilt långt eftersom de nu ligger framför mig och tar en liten tupplur. Vi i styrbords vakt ska vara med under dagens aktiviteter och även stå vakt här på Gladan, själv klev man precis av sitt vaktpass.

Den stora aktiviteten som ska hållas idag är att det skall vara ”open ship” som är att folk som vill får gå ombord på skeppet och ta en rundtur antingen av oss eller bara gå runt själva om de så önskar och fråga frågor. Efter det ska vi skifta mellan att stå vakt och inte stå vakt under resten av dagen och natten för att sedan ge oss av imorgon och segla mot Helsingborg.

Man har nu lärt känna alla ombord och det är en häftig tanke att 26 stycken individer som inte känner varandra särskilt bra lär sig hur man ska segla ett fartyg som HMS Gladan på så kort tid. Vi lever trängare än man gör med sin familj och har inte ett rum att gå in till när man är trött och bara vill vara ifred, men detta har stärkt och stärker oss fortfarande som personer.
Man kan kort sagt säga att vi åkte hemifrån som en person och kommer komma hem som en helt annan person. Gårdagen i Visby var fantastik med en massa människor, fartyg och glass. Staden är väldigt vacker och jag hoppas kunna åka hit på semester snart. Under dagen har vi flaggning över topparna uppe vilket är en mäktig syn att se och fartyget blir bara ännu finare. Ska bli kul att få segla snart igen men det har varit skönt att ha ett stopp i Visby under Almedalsveckan och att få representera Gladan.

En massa glada och trötta hälsningar till alla där hemma (främst min familj) och vi ses snart!

Elev 131 Priklonsky

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *