På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140521

HMS Gladan

Grattis C4
Läge: Precis passerat mellan Dover och Calais
Verksamhet: Posttjänst och elevtampsarbete. Komplettering förstadagsprogram.
Väder: Mulet, dålig sikt, ingen vind och platt vatten.

Vad är det för elever som seglar den här elevomgången?
Eleverna har precis avslutat GMU och nu på Gladan genomförs deras första prövning till sjöss. Nu påbörjas deras provanställning som varar i sex månader. Efter avmönstring och innan eleverna fördelas till insatsförbanden genomför dem en befattningsutbildning. Befattningsutbildningen består i sin tur av olika inriktningar tex signalmatros, systemtekniker, motortekniker, sonaroperatör, ledningssystemsoperatör, signalspaningsoperatör etc. Jag förbehåller mig rätten att använda varianter på befattningsnamnen med anledning av den äldre publiken som läser bloggen.
Vilka fartyg eleverna kommer tillhöra vet dem inte ännu.

Trivs eleverna ombord?
Ja det verkar så. Vi hade endast en elev som kräktes igår vid spegelblankt vatten. Vi väntar på mer vågor och vind om en till två dagar. Då får vi se om eleverna vill åka ”gungbåt” eller ubåt. Det finns ju naturligtvis flertalet varianter av ”gungbåtar”. Och jag är övertygad om att det finns något alternativ som lämpar sig för eleverna.

Hur vet ni vart vi är?
Glöm inte följa oss på Marine Traffic. Från och med nu bör vi ha AIS-teckning hela vägen till Sverige.

GMY – Vad betyder det och vad kommer det ifrån? (Cliffhanger) Kommentera gärna på bloggen.
3.O Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • urban fasth 21 maj 2014 18:07

    GMY är en gammal hälsning ubåtsmän emellan. Det påstås att under WW1 signalerade tyska och engelska ubåtar till varandra, Gott Mit You vilken besvarades Mitt You Too.

    Med vänlig hälsning
    Urban Fasth
    Ystad

  • Madeleine Hök 22 maj 2014 20:49

    Hej! Jag tror att GMY betyder Groda Med Yllekofta. Alternativt Glad Militär Yrkesutövare. Eller kanske Glupsk Matglad Yngling (de ombord som älskar kockarnas mat extra mycket). Skulle också kunna stå för Gott Mit You 'Gud vare med dig'... Eller Glad Midsommar Yngve, eller Google Mot Yahoo, eller Gravid Med Yrkesmilitär, eller kan det vara något internt från Gladan typ Gladan Misses You (en hälsningsfras från hela besättningen att ni saknar oss härhemma?) Väntar med spänning på facit! Puss på dig 3O och kram till er andra! /M

    • viktorlevihn Madeleine Hök 23 maj 2014 09:07

      Helt rätt! GMY betyder groda med yllekofta och användes som signal av ubåtsmän sinsemellan (HAHAHA). Det är egentligen en form av svordom för att det var otur att svära till sjöss har jag hört...
      Nu går vi strax in i Keilkanalen och snart blir det äntligen bräckt vatten igen. Puss Puss

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *