På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140320

HMS Gladan

Gladan
Läge: Förtöjd Azorerna, Fayal, Horta
Verksamhet:  Vakttjänst och återhämtning Planering inför lördagens losskastning
Väder: Mulet, mestadels regn, svag till måttlig vind från NNW

Elev Hansons resebrev efter förtöjning, första dagen till kaj.
Tja Tja bloggen!

 Vi befinner oss just vid en kaj i Horta, Azorerna. Vädret är kallt och regnet hänger i luften, men ändå så är hela besättningen nöjd över att vara framme.
När vi närmade oss land så började klargörning för att gå till ankars (det heter så även om vi förtöjer) och alla segel skulle bärgas och eftersom jag nu verkar ha blivit befordrad till toppgast så innebar det en perfekt utsikt över de olika öarna. Medan jag och dem andra toppgastarna var uppe på rået och i topparna och beslog seglena, så det var underbart och jag menar det är ju alltid roligt att hänga och beslå segel runt 25 meter upp i luften.
Vi förtöjde kl 00:16 lokal tid, vår resa över Atlanten varade i ungefär 10 dygn och 10 timmar. Så förutom att vi nu får bära röda shorts så är en annan positiv sak att vi också slog den sextio år gamla rekordtiden som Gladan hade över Atlanten med över (3.O censur återkommer när vi kollat med krigsarkivet)! Så nu kommer vår resa för evigt kommas ihåg… eller i alla fall tills ett nytt rekord slås.
Planen är nu att vi ska börja dagen med rengöring för att sedan gå vidare till att klara upp och göra i ordning en massa saker på däck och hela dagen avslutas förhoppningsvis med lite permission så att vi hinner utforska Horta lite innan vi om några dagar ska segla över till grannön och utforska den med.
Och med tanke på min otroliga författar talang så har jag inget mer att skriva om…såå….slut, antar jag.

422 Hansson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Lars Anderberg 21 mars 2014 19:34

    Fantastiskt fin statistik. Naturen tycks ha spelat Gladan i seglen under den här överfarten. Besättningen har jobbat flitigt och gett oss otroligt trevliga och innehållsrika resebrev. Har varit borta några dagar och återkommer till en mängd att läsa. Både 2 och 3 per dag. Bravo! Fortsatt bra tid i Horta och njut av den gjorda prestationen.

    • viktorlevihn Lars Anderberg 24 mars 2014 13:52

      Kul att du gillar Gladanstatistiken! I detta nu ligger Gladan förtöjd i en liten hamnby, Vela på ön São Jorge. Vi går tillbaka mot Horta under eftermiddagen. Elevperioden avslutas på torsdag och då har besättningen vakttjänst och kompledighet. Därefter drar nästa elevperiod igång igen och Gladan seglas tillbaka till Sverige via Kielkanalen. Har du vägarna förbi är du alltid välkommen på ett besök.

      Med vänlig hälsning
      Viktor Levihn
      3.O Gladan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *