På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2014-05-16

HMS Gladan

Hej alla läsare idag är det 2.kocken som skriver sitt första blogginlägg här på Gladan. Jag tar tillfället i akt att presenterar mig själv lite kortfattat. Jag började min karriär inom försvaret tidig vår 2012 med att genomföra GMU under tre månaders tid i Karlskrona, efter det GSS för att bli kock inom flottan. Efter genomförd utbildning så hamnade jag på HMS Antares som tillhör Skoldivisionen.

Första dagen på skoldiv är en dag jag sent kommer glömma. Första dagen började med mottagning av beställning och lunchen skulle stå på bordet 11.30. Stressen blev ett faktum, hur ska jag hinna?! Efter lunchen kastade vi loss från Karlskrona och satte kurs mot Stockholms skärgård. Det började röra sig i byssan och det ända jag kunde tänka på var vad har jag givit mig in i.

Dagarna blev veckor och jag började känna mig säkrare och stressen försvann. Efter en tuff start så kom man in i matchen och började stortrivas. Precis innan jag skulle gå på semester när vi låg förtöjda i Karlskrona så blev jag förfrågad om jag ville börja jobba på Gladan. Jag tackade ja direkt! Några månader senare så tackade jag för en fantastisk tid på Skoldiv och satte mig på ett flyg till Las Palmas för att mönstra ombord på Gladan.

Början av min tid ombord var som första veckan på skoldiv mycket att ta in och lära sig. Nu när man lärt sig skeppet och kommit igång ordentligt så är det en svårslagen arbetsplatts.

Nu till dagens aktivitet. Förmiddagen bestod utav rent skepp och klargöring för gång. Efter att besättning och elever fick i sig spagetti o köttfärssås som serverades till lunch så var det dags att ankra loss och ut i engelska kanalen för segelexercis. Alla elever jobbade på mycket bra och utvecklades under dagens moment. Nu har vi ankrat utanför Cherbourg och ska snart få en kvälls macka av Köksmästaren och 1.Kocken.

//Sebastian Strömberg 2.kock

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Peter Lilliebjörn 18 maj 2014 17:57

    Härligt resebrev, Sebastian!
    Kul att höra livet ombord ur en kocks ögon. Också intressant att höra Din bakgrund och hur Du blev kock i Flottan. Jag har hört så oerhört många positiva omdömen om maten ombord på Gladan, så bara av det skälet längtar man tillbaka till skonerterna. Dock blir man orolig att så duktiga kockar som ni går ut i det civila och startar värsta stjärnkrogen. Ni lär ju få hur många gäster som helst! Men, gör aldrig det! Flottan behöver er!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *