På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130927

gladanochfalken

Läge: 169 Nm från Las Palmas (N30 16 W014 20)
Verksamhet: Vakt
Väder: Angenämt

 Kadettens berättelse
Äntligen har vi börjat nyttja Gladans huvudmaskineri (dvs hennes segel) för att ta oss mot Las Palmas, detta medför att sötebrödsdagarna med gott om sömn på natten är över men att tillvaron ombord blir lite mer intressant med en konstant lutning och återigen ett massa dragande i tamp. Men det är ju skönt att få aktivera kroppen igen efter ett par dagars passivitet med splitsning av tampändar som mest ansträngande aktivitet.
Under dagen hade vi även en intressant lektion med FC som kombinerade två av mina stora intressen här i livet, språk och historia. Det som gicks igenom var de svenska långresefartygens historia och varför saker ombord heter som de gör. Samt ord vi använder till vardags som man kanske inte vet om är sjömansspråk, mycket givande och intressant för en ung kadett med ett intresse för dylika ting.
För närvarande kämpar vi på mot vinden för att ta oss i mål i tid, men trägen vinner som det heter. Det går inte supersnabbt att kryssa mot vinden men det är ju så man bör göra med ett segelfartyg om man inte har en alltför snäv tidsram och måste nyttja den reservmetod som hennes motor utgör.
Fortsätt gärna att kommentera på bloggen och hälsa till era nära och kära, eller till alla i allmänhet om ni inte har nån specifik vän ombord denna turen, det uppskattas av alla ombord med en välformulerad kommentar som blir uppläst vid 1330 divisionerna.

GMY 
Kd Larsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

19 kommentarer

  • Mamma 27 september 2013 22:10

    Sekond Fagerberg! Om 1 v väntar den svenska västkusten på att få bjuda dig på havets guld! Längtar! Kram mamma.

  • Lisa 27 september 2013 22:25

    Rasmus Andersson- Det känns verkligen skönt att ni kommer närmre och närmre slutstation, (men med blandade känslor för alla ombord kan tänkas.) samt att ni fått börja jobba med kroppen igen efter några dagar med lugn. Ni kommer att komma hem till de första minusgraderna som numera hälsar på under natten och morgonen, men samtidigt som det är shorts väder mitt på dagen. Jag saknar och älskar dig. Puss och kram Lisa

    ps. ett nytt boende är intressant, kanske till och med så pass att du snart slipper bo hos svärmor och svärfar. ds.

  • Lisa 27 september 2013 22:36

    Rasmus Andersson- Känns skönt att ni kommer närmre och närmre slutstation (blandade känslor för er ombord kan tänkas) samt att ni återigen får utföra lite kroppsarbete efter några dagars lugn. Ni kommer iallafall att komma hem till de första minusgraderna som hälsar på under natten och morgonen. Bortsett från att det är shorts väder mitt på dagen. Jag saknar och älskar dig. Puss och kram Lisa

    Ps. Nytt intressant boende i sikte, snart kanske du slipper bo hos svärmor och svärfar. ds.

  • Fredrik Palm 27 september 2013 23:43

    Hej på er alla!
    Trevligt att ni får använda seglen igen, för det är väl trots allt ett segelfartyg om jag inte missuppfattat något :-)

    Här hemma är det kallt och blåsigt med inslag av regn och vissa solglimtar. Hösten är här kan man säga...Snö uppe i Sälen så snart är det allvar!!!

    Tränar i lagom ordning och snickrar lite med pappa mellanåt. Blir såklart att följa Mr. Olympia som avgörs i helgen på andra sidan Atlanten. "Jay Cutler" är i sin grymmaste form någonsin och han kommer ta hem titeln för femte gången.

    Ha de bra allesammans! Kramar till Jungman Palm från storebror :-)

  • Agnes 27 september 2013 23:51

    Hej m Måns. Vad skönt med lite mer sömn och bra väder. Idag åkte höstjackan på. Det är ruggiga morgnar och kvällar. I Skövde skrapar dom frost. Det var kul med en "liten" bild på dig. Du är saknad. Det har inte gått och skriva på bloggen på några dagar. Men vi tänker på er där ute. Kramar till
    Dalén
    Logiskt

  • Fredrik Palm 27 september 2013 23:56

    Hej på er alla!
    Trevligt att ni får använda seglen igen, för det är väl trots allt ett segelfartyg :-)
    Uppskattar att vi får ta del av era dagar ombord på Gladan.

    Här hemma är det kallt och blåsigt med inslag av regn och solglimtar. Hösten är här kan man säga....Snö i Sälen så snart är det allvar!!!!

    Tränar i lagom ordning och snickrar med pappa mellanåt. I helgen blir det att följa Mr.Olympia som avgörs på andra sidan Atlanten. "Jay Cutler" är i sin grymmaste form någonsin och kommer garanterat ta hem titeln för femte gången.

    Ha de bäst allesammans! Kramar till Jungman Palm från storebror :-)

  • Agnes Olvegård 27 september 2013 23:57

    Hej m Måns. Vad skönt med lite mer sömn och bra väder. Idag åkte höstjackan på. Det är ruggiga morgnar och kvällar. I Skövde skrapar dom frost. Det var kul med en "liten" bild på dig. Du är saknad. Det har inte gått och skriva på bloggen på några dagar. Nu vill jag bara att du ska komma hem så att jag kan å ge dig en stor kram! Kramar till
    Dalén
    Logiskt

  • Agnes Olvegård 27 september 2013 23:58

    Hej m Måns. Vad skönt med lite mer sömn och bra väder. Idag åkte höstjackan på. Det är ruggiga morgnar och kvällar. I Skövde skrapar dom frost. Det var kul med en "liten" bild på dig. Du är saknad. Det har inte gått och skriva på bloggen på några dagar. Nu vill jag bara att du ska komma hem så att jag kan ge dig en stor kram! Kramar till
    Dalén

  • Svärmor 28 september 2013 08:39

    Kd Holz. Passade din dotter igår - hon säger pappa ... Pappa ... Pappa - ja, pappa jobbar .. Pappa seglar ... Pappa är på båten ... Pappa kommer snart ... Med andra ord - du är efterlängtad (av oss alla). Hälsningar till alla ombord - så trevligt att få följa er resa!!!

  • miranda 28 september 2013 08:49

    Fredrik Sahlin - Snart är du äntligen hemma i det kalla Sverige! Hoppas att resan från Lissabon har varit okej. Idag ska jag ÄNTLIGEN flytta hästarna. Vet inte hur det ska gå utan dig, men det får väl gå :) saknar och älskar dig!

  • miranda 28 september 2013 08:53

    Fredrik Sahlin - snart är du hemma i det kalla Sverige. Hoppas att resan från Lissabon har varit okej. Idag ska jag äntligen flytta hästarna! Saknar och älskar dig! Puss och kram miranda

  • Fru Holz 28 september 2013 08:56

    Kd Holz..Nu är nedräkningen ett faktum! Sista helgen utan pappa å vilma tränar på att säga torsdag!! :) vårt lilla troll säger så många ord nu!! Galet! :) men ett ord upprepas konstant.."pappa".. Du är så saknad av oss båda!!en nu ses vi väldigt snart!! Njut av sista dagarna, här hemma får vi skrapa rutorna!! Puss!

  • Nelson 28 september 2013 09:44

    Gomorron sailors. Tänkte invänta morgonrapport, men skriver ändå. Skoja att ni fått vind och kan börja att segla igen. Ser väl lite snyggare ut när ni börjar att närma er. Vi följer er med spänning från ett svalt Sverige. Hösten är i antågande även om solen skiner idag. +7, 8m/s. Ha en fin seglats de sista distansen, och må vindarna va med er:-)
    PS Kd Nelson. Jag avslutar inte som mamma vill... Stor kram blir det!
    Nelson d.ä

  • Matz Göthensten 28 september 2013 10:24

    Härligt att ni har vind i seglen och får träna rikligt på segelsättningarna! Misstänker att Kd Dalén föredrar diseldoften och hellre lyssnar till varvtalet... Snart siktas land!

  • Wivianne & Ingemar Adolfsson 28 september 2013 11:01

    Hej Johan (och alla ni andra sjömän)! Bra att ni får arbeta lite grann igen!! Hoppas att ni ha det skönt i värmen och att ni mår bra. Idag har vi sol och ca 10 grader. Vi ses snart Johan. Många kramar från oss alla/mamma & pappa.

  • kerry jösson 28 september 2013 14:03

    Hej Rikard kd Jönsson och alla ni andra på Gladan.
    Med tanke på väder, så har det i nordvästra Skåne varit blå himmel, mellan +13 & 15 grader (som lägst i tidig morgon +8), nästan vindstilla i över en vecka och enligt prognosen så ser det lika dant ut för nästa vecka – ofattbart och härligt.
    Skönt att höra att ni seglar igen, hoppas att ni har tillräcklig vind så att det är drag i båten för då gungar det ju mindre. Vad är er position nu? Också vill jag ju ha fler bilder för det är väldans trevligt att kunna se och följa er ombord. Ha det så gött!
    Hälsningar Farsan.

  • Emma 28 september 2013 16:08

    Hej älsklingen nu börjar det baske mig bli kallt här så räknar ner dagarna till mitt element anländer igen så att man kan skippa iaf ett lager filtar här hemma i soffan! Hoppas du har det fint och inte förlorat för många tår till varken hajar eller sköldpaddor, Melvin piper sig hes(om det vore så väl..) här hemma nu igen och i torsdags missade du en underbar operett, känner din sorg ändan hit!!;P

    Jag räknar med att den som nu överlämnar detta meddelande även är så vänlig och ger herr Ennerfelt en stor blöt puss från Melvin och mig! ;)

  • Emma 28 september 2013 20:28

    Hej älsklingen nu börjar det baske mig bli kallt här så räknar ner dagarna till mitt element anländer igen så att man kan skippa iaf ett lager filtar här hemma i soffan! Hoppas du har det fint och inte förlorat för många tår till varken hajar eller sköldpaddor, Melvin piper sig hes(om det vore så väl..) här hemma nu igen och i torsdags missade du en underbar operett, känner din sorg ändan hit!!;P
    Jag räknar med att den som nu överlämnar detta meddelande även är så vänlig och ger herr Ennerfelt en stor blöt puss från Melvin och mig! ;)

  • Thomas Larsson 28 september 2013 21:53

    Varma hälsningar från Södra Lappland. I morgon söndag bär det av hemåt igen. Behöver låna din frys då vi kommer hem, för vi får inte plats med allt älgköttet hemma hos oss. Ser fram mot att få se dig snart igen// Pappa & Erika

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *