På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130924

gladanochfalken

Läge: På väg mot Las Palmas N36 07 W010 55
Verksamhet: Sjövakt
Väder: God sikt, svag vind, 21 grader varmt på natten!

Kadettens berättelse
Dag 13 tidig morgon går andra kvarteret på dygnets första vakt. Det första man upplever när man kommer upp på däck jämfört med tidigare nätter ombord är att det är dåligt med vind och väldigt varmt ute. Stoppet i Lissabon var mycket välbehövligt och efterlängtat för att samla förnyade krafter och för att komma ifrån båten lite. Något som vi tar med oss(jag och Otto), från Lissabon är ett trevligt besök hos motsvarande kaddetskola som låg i anknytning till deras bas. Sen även värmen och solen som det bjöds på under hela helgen och givetvis vår lediga lördag som bestod av god dryck och en otroligt god middag på kvällen som bestod av en skaldjurspaella och brasiliansk stek med gemytligt sällskap ute i stadens centrum. Vi fick även chansen att sticka ner till stranden på söndagen för ett skönt bad med vågor som var på över en och en halv meter.
Trots detta trevliga besök så är både jag och Otto överens om att det är skönt att komma ut till havs igen och närma oss vår slutdestination Las Palmas. Ju längre vi kommer på vår seglats desto närmare är vi att komma hem till våra saknade. Annars under dagen har det mest bestått av den avancerade elevtampen som skall vara färdig inom kort. Tidigare under dagen hade vi lektion om kasttåg. Det hela avslutades med en tävling då de olika kvarteren hade 10 minuter på sig att sätta så många kast de kunde i en frälsarkrans. 2:a kvarteret tog hem, hela skiten!! Det har utlovats ett pris från markan som vi väntar att få ta emot.
Nu tillbaka till vaktposten!
Särskilda hälsningar till Lisa, Tilda och familjerna hemma i kalla Sverige 

GMY
Kadetterna Andersson och Stark

 3.O Kommentar
Ni kan följa oss på http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0FTi7a7zrWr3vMEy2L8Cq2qA3iK2qKIOm.
Tack för alla fina kommentarer.
Allt väl ombord.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Lisa 24 september 2013 16:01

    Rasmus Andersson- för att skryta så har vi faktiskt också haft sol och blå himmel med 17grader i luften idag :) och vi tycker det är lika skönt att ni har börjat segla igen så vi kan få hem dig igen, vi saknar dig! Puss och kram Lisa och oddi.

  • Kd Malm 24 september 2013 20:38

    Vi följer så klart Gladans äventyr varje dag med stort intresse. Hoppas allt är bra. Här i Östersund är det bara 5grader och den vanliga fjällvinden. Lycka till med resten av resan. Kram från mamma O pappa

  • Johan Ennerfelt 24 september 2013 20:48

    Glad att se att Kd Ennerfelt och hans kollegor verkar må bra efter vistelsen i Lissabon. Hoppas ni får förliga vindar av lagom styrka de närmaste dagarna så ni slipper både motorgång och sjösjuka. Här hemma på Öland ser vi fram emot skördefest helgen som kommer och båtupptagning helgen efter. Mamma hälsar också men hon vågar inte skriva i bloggen (ännu).

  • Peter Berglund 24 september 2013 21:48

    Det är ju hur trevligt som helst att höra av Er. Men vi skulle kanske vilja få se mer bilder om det är möjligt. Vi tror att ni har det bra. Ni har ju firat födelsedag. Hoppas att ni får en trevlig seglats och att ni kan komma fram utan någon sjösjuka och sjöben. Kram till Er alla Eva å Peter

  • Linn Jönsson 28 september 2013 19:49

    Hej på dig lillebror kd Jönsson!
    Hoppas allt är bra med dig trots att du på bilden ser aningen hängig ut ;) ? Men det var trevligt att kika in på bloggen och se en bild av en solbränd och skäggig bror.

    Din systers brevlåda saknar fortfarande ett vykort, men antar att du skickar ett när du väl kommit fram. Vilket är snart. Skönt eller vemodigt?

    Är inne och läser på bloggen lite då och då, men ser fram emot att höra dig berätta om dina upplevelser när du kommit hem!

    Många kramar från storasyster

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *