På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130811

gladanochfalken

Läge: Svendborg
Verksamhet: Förberedelse för losskastning och NOCA avslutningscermoni för kadetterna.
Väder: Mulet till halvklart, måttlig vind från väst.

Fyra läkarstudenters tankar
Känslan är svårtgreppad när detta fantastiska äventyr möter sitt plötsliga slut. Att lämna Gladan betynger en djupt. Även tampar, mässingsputs och hundvakter lämnar en sentimental känsla men i sorgen finns ett skarpt ljus. Det faktum att vår tid här har gett oss något som så sällan hittas, något så kärt och vackert att en obeskrivlig ro fyller mig på över hjärtpartiet. De kadetter, jungmän och nyckelbesättning som bemött oss med stor glädje och acceptans, men även respekt och likvärdighet. Hela detta första bemötande har gjort denna vistelse och Gladan till mitt alternativa hem med min nya heterogena familj. Vetskapen att det aboslut inte är sista gången jag träffar många av mina nya syskon ger mig denna ro och sorgen överskuggas lätt. Jag är evigt tacksam för möjligheterna som gavs och dess fantastiskt vackra utfall.

Med stud Belmin Zubanovic

Vi har legat i Svendborg sedan i onsdags och nu är det dags för oss läkarstudenter att åka hem och lämna alla underbara människor kvar på Gladan. Det har varit otroligt lärorikt, utmanande och framförallt roligt att få vara med och segla Gladan. Inte konstigt att man så gärna vill återvända om några år, men då som fartygsläkare. Här i Svenborg har vi fått gå på kadettfester, se massvis med stiliga personer i uniform och även en och annan viking! Vem kunde veta hur snabbt en officer kan hugga en stock och på hur få sekunder man kan dricka ett horn mjöd? Många roliga minnen får vi med oss även nya färdigheter såsom hur man lättast splitsar och sammanfogar tampar, knyter mössband och putsar mässing (pust!). Även att studsa ur bingen tidigt om morgonen har vi också blivit bättre på- något som kan komma till nytta i framtida nattjourer!

Den vackraste stjärnhimlen är den som upplevs på ett tyst glidande segelfartyg under ett nattpass och den bästa middagen den som avnjuts efter många timmars hårt slit på däck.
Tack för alla upplevelser och vi kommer alla att sakna er!
I hopp om att ses snart igen,
Med stud Ugne Sauklyte & Andrea Berk

Vi fyra läkarstudenter fick en unik möjlighet att få följa med på HMS Gladan och se hur livet i marinen kan se ut. Syftet med detta var att sprida information om försvarets verksamhet och insyn i försvarsmakten som arbetsplats. Behovet av läkare är ibland något större antalet sökande- något vi har mycket svårt att förstå efter denna tid ombord.

Sista frukosten har intagits och jag har hissat svenska flaggan sista gången ombord. Det är med tungt hjärta jag kliver av HMS Gladan. När jag klev ombord för tio dagar sedan hade ingen aning om vad jag hade att vänta mig. Min svåger och tillika officer hade berättat om prövningarna han utstått i försvarsmakten och frågade mig om jag verkligen förstod vad jag hade att vänta mig. Sanningen var att nej- jag hade inte förstått det. Jag hade inte väntat mig ett så varmt välkomnande och nyfikenhet på vår utbildning . Vi blev snabbt del av gemenskapen och upplevde aldrig oss utanför trots våra kunskapsluckor om och sjömansfackliga ting.
Tack Försvarsmakten och tack alla härliga nycklar, jungmän och kadetter och lycklig segling!
Med kand Kiwi Lundén

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *