På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160915

HMS Falken

I fem dagars tid fick jag byta landstingslokaler mot Öresund och Hanöbukten, Selectaautomater mot allemanskaffe på däck, skalpeller mot ratt och kveilar – och jag har aldrig funderat så mycket på karriärsbyte som nu… 😉

Jag heter Cecilia Fahnehjelm och är AT-läkare på Mora lasarett till vardags. Jag blir legitimerad läkare om 1,5 år och då tänker jag söka anställning som fartygsläkare ombord på Gladan och Falken. Denna vecka fick jag följa med som frivillig medseglare på seglatsen Malmö-Karlshamn-Karlskrona.

Att jag personligen haft en mycket givande, spännande och rolig vecka är en självklarhet men jag gläds ännu mer av att ha fått en inblick i en av marinens kurser. Kursen på Gladan har enligt mig hållit en hög nivå med fina pedagoger och medmänniskor. Gladan har, ned till varje man, en kompetent besättning som alla har jobbat mot ett gemensamt mål – att alla i denna elevomgång ska lära sig så mycket som möjligt under dessa dagar. Det har gjorts med blandad kompott av raka puckar, auktoritet och glimten i ögat, avvägt i perfekt balans. Alla elever har haft helt olika förutsättningar, där vissa var helt nya på sjön och andra mer erfarna, men de har alla mötts där de varit. De har fått feedback, blivit sporrade och peppade att visa framfötterna och att söka ny kunskap där det finns – vilket har fungerat oerhört bra.

Det jag ville säga med denna text var att jag är glad att ha sett en så välfungerande kurs som Gladan bjöd på så att seglingskunskap, tradition och sjövett kan överföras ned i generationerna. Jag är stolt över att Sverige erbjuder sjömän, kadetter och gymnasielever denna kunskap och erfarenhet. Personligen ska jag göra allt som finns i min makt för att få njuta av fler timmar till rors och som utkik tillsammans med Gladans härliga besättning – det har varit underbart. Kanske hade det att lite att göra med 25 graders värme, strålande sol och 4 m/s – men inte bara. 😉 Tack!

Cecilia Fahnehjelm, Fartygsläkarelev

 

 

 

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *