På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160701

gladanochfalken

God morgon!
Det är i alla fall morgon nu när jag skriver, även om det kan hinna ändras tills du läser detta resebrev.
Det är nu lördag, klockan är 04:36 och styrbords vakt har vakten. Vi befinner oss nu ganska exakt mitt emellan Öland och fastlandet och har gjort det de senaste timmarna. Nu påbörjas den sista dagen till sjöss för signalmatroserna, så för att få så mycket seglings- och övningstid som möjligt har vi legat på långa slag fram och tillbaka under natten, först nu tidigt på morgonen har vi börjat segla norrut och mot Kalmar, tanken är att vi ska lägga till vid 16.30.
Det första dygnet har varit otroligt roligt, intensivt från början till slut. Vi lämnade vår ankringsplats för segel, helt utan motor, för att sedan kryssa söderut genom den smala passagen mellan Kungsholms Fort och Drottningskär. Detta var en bra övning för att svetsa samman besättningen, vi rekryter som aldrig varit ombord tidigare fick dra i väldigt många tampar på en gång och därigenom få bra koll på var de olika tamparna fanns och hur de påverkade fartyget, samtidigt som ordinarie besättning fick öva på en manöver de sällan gör. Väl ute ur sundet styrde vi österut och kunde framåt kvällen se Långe Jan på Ölands södra udde. Vi höll halvvind och gjorde några vändningar för övningens skull, i övrigt var det lugnt och stilla, solen hade börjat kika fram och vi var ensamma så långt utkiken kunde se. Plötsligt började det dåna från himlen och alla visste direkt vad som var på väg. Två JAS 39 Gripen dundrade in på låg höjd och passerade oss för att sedan vända om och ta två varv runt oss. Kamerorna flög upp ur allas fickor och de flygintresserade ombord var helt till sig!
Besöket från Flygvapnet var minst sagt uppskattat. Natten var sedan lugn, vaktschemat löpte på som det skulle och alla har fått sova i alla fall lite grann.
Nu väntar fortsatt segling och härligt väder. En perfekt dag, helt enkelt.
//331 Bäckelin
Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *