På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160316

HMS Gladan

God kväll på er där hemma!
Dagen är den 16:e mars och det är jag, Fredrik Multan som fått äran att skriva några rader till er där hemma. Idag strax efter klockan nio var första trossen runt pollaren här på Teneriffa i Santa Cruz efter två fina dygn till sjöss som har bestått av mycket segel-exercis samt sjömanskapsutbildningar. En mycket givande seglats för oss gastar där det blev många vändningar. Väl i kaj blev det återställningsarbete fram till lunch, därefter tampförhör motsatt station för samtliga gastar innan det var dags för permissionsuppställning klockan 14.45. Ni kanske undrar hur vädret har varit de senaste dygnen, jag hoppas ni inte blir allt för svartsjuka där hemma i Sverige om jag säger att det varit molnfritt och stjärnklara nätter med bra vindar samt en dagstemperatur över 25 grader. Som ni läst innan har vi finbesök här ombord av Kommendör Eva Skoog Haslum, hon seglade med oss till Teneriffa och lämnar oss imorgon.
Nu väntas det två dagars permission här i Santa Cruz innan vi kastar loss och gör oss redo för vår sista seglats mot Las Palmas och Gran Canaria på fredag morgon. Under permissionsuppställningen tidigare idag fick vi elever reda på att det har planerats en överraskning inför morgondagen, vi alla väntar med spänning. Själv tror jag det blir någon typ av utflykt, uppdatering följer…
Avmönstringsdagen närmar sig med stormsteg, vilket betyder att den här praktiken börjar leda mot sitt slut. Det är väldigt kul att se vilken utveckling vi har fått i gruppen bland eleverna, stämningen är verkligen på topp och samarbetet funkar utmärkt om du frågar mig. Därför känns det lite tråkigt och vemodigt att lämna. Jag är verkligen tacksam för att man fick chansen och vara med och segla med HMS Gladan, ett minne för livet som man brukar säga.
Som min käre klasskamrat och vän Alexander Arnoldsson tidigare nämnt är HMS Gladan verkligen en toppenplats att lära sig sjömanskapens grunder. Oavsett om du pluggar på Chalmers till sjökapten, Strömstad Sjöbefälsgymnasium, Lysekil Marinbiologi eller som sjökockelev från Helsingborg får du en väldigt bra grund att stå på inför ditt kommande yrke som sjöman.
Tack för att ni tog er tid att läsa, vill såklart hälsa till alla nära och kära där hemma och hoppas allt är bra med er!
Over and out, 131 Mult

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ragnar 4 april 2016 22:43

    För en gammal FC är det helt underbart att läsa alla positiva resebrev. Heders till fartygsledningen!!
    GMY

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *