På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160206

HMS Gladan

Okej! Då är det 131 Gidlund, alltså min, tur att skriva några rader om vår resa ombord HMS Gladan. Vi börjar närma oss slutet av denna 4 veckors långa utbildningsresa och återvänder snart tillbaka där vi startade i Las Palmas. Nu så kör vi bunkring och mässingspust så det står härligt till och även om det inte är världens roligaste nöje så känns det lite konstigt att det är en av de sista gångerna som jag får göra det med detta gäng som har blivit lite av en andra familj. Jag kommer visserligen vara kvar ombord och åka fler turer med Gladan men det är alltid lite sorligt att behöva ta avsked av dessa trevliga personer ombord. Vi har ju fått lära känna varandra på ett lite annorlunda sätt och det har både skapat bra och mindre bra stunder tillsammans ombord.

Igår så körde vi lite olika stationer som var ro med skeppsbåt, köra ribb, timmers timme time och sista rycket med elevtamp. Humöret gick upp och det såg väldigt bra ute på slutet med både skeppsbåt och ribb, så bra att det blev tävling mellan dessa två. Vinnaren blev visserligen ribben med ganska långt försprång men skeppsbåten ska självklart få en stjärna i protokollet för engagemang. Efter så var det bara att snabbt få på sig fin kläderna och kliva ner på trossbotten för en gemensam middag med god mat, oxfilé med bea, pannkakasefterrätt med glass och annat smått och gott. Trevliga pratstunder och några avskedstal senare så blev tävling igen. Jeopardy eller skeppardy som 3: skepparen förtydligade. Några krävande frågor senare så blev 3 kvarteret vinnare med äran som vinst. Styrbord fick stå vakten och resten kunde lugnt lägga sig för en god nattsömn.

Nu har vi lagt till vid Las Palmas och tar i med sista rycket, återställning kvar innan vi får utforska denna ö som blir resans sista ö. Vi från Gladan tackar för att ni läser, kommenterar  våre resebrev och vi hoppas att ni följer med här på skonertens nästa etapp!

  • 131 Gidlund
Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Ralf Mattsson 6 februari 2016 21:19

    Alltid härlig lösning, tack.

  • Kristina Lindberg 6 februari 2016 22:51

    Det har varit spännande och kul att följa era äventyr med hjälp av resebreven och bilderna. Känns nästan lite overkligt att det redan har gått fyra veckor, veckorna har bara rusat förbi här. Ni är nu många nya erfarenheter rikare (eleverna i åk 1 alltså) och har fått upplevelser att komma ihåg för resten av livet. Nu längtar vi riktigt mycket efter Anton och väntar med spänning på berättelser, foton och filmer.

  • Pernilla Fridland Tengqvist 7 februari 2016 20:30

    Härligt att få hem sonen igen, fyra veckor har gått fort!
    Tack för att vi fått följa er resa genom bilder och brev här på bloggen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *