På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 151124

HMS Falken

God morgon!

Mitt namn är Anton Åberg och jag har under dessa dagar gått som VO till kaj. VO står för vakthavande officer och innebär att du är övergripande ansvarig för att säkerheten är god och att verksamheten flyter på enligt fartygschefens direktiv. Eftersom vi är flaggkadetter och under utbildning till officer har vi fått möjligheten att pröva våra vingar som VO i utlandshamn.

Dagarna till kaj har varit roliga, lärorika och intensiva. Några ur besättningen har fått permission och kunnat vara lediga medan andra har fått agera vakt och stanna kvar ombord. Jag som VO har lett vaktkvarteret och vi har bland annat tagit emot representanter från Kap Verde och deras marin på en representationslunch, vårdat materiel, vaktat fartyget samt tagit emot mat och diesel. Vi har även haft kontakt med Sveriges konsul här i Kap Verde. Ytterligare aktiviteter har varit att förbereda hemresan genom att beräkna hur vi skall segla och hur mycket diesel som kan tänkas behövas om vi inte kan gå för segel hela tiden.

Ett delikat problem har också funnit under hela denna tid; nämligen att det varit väldigt varmt. Det är något som kan tyckas avlägset hemma i Sverige och vi har varit noga med att aldrig klaga på värmen då vi vet hur det är hemma i Sverige just nu. Men för att kunna sova någorlunda har vi varit tvungna att spola av fartygets däck ofta för att få ned värmen ombord.

Idag skall vi kasta loss från Mindelo och lämna Kap Verde för att påbörja vår resa mot Kanarieöarna. Nästa stop blir El Hierro som är en ö utanför Tenneriffa. Vi räknar med att resa tar cirka 9 dagar.

Avslutningsvis vill jag hälsa till alla nära och kära där hemma,

Ta hand om er!

/Flkd Åberg

DSC_2323

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *