På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 151003

gladanochfalken

Idag är det den tredje oktober och vi ligger just nu förtöjda utanför södra delen av Gran Canaria. Denna dag har bjudit på en mix av både tuffa men mycket roliga övningar.

I förmiddags fick vi möjligheten att själva välja vad vi ville göra då befälen hade ordnat sju olika stationer för oss. Vi fick bland annat möjligheten att lära oss mer om maskinerna ombord på fartyget, få en inblick i hur kockarna arbetar och även hjälpa till med både matlagning och bakning. Utöver detta fick vi även möjligheten att sjösätta och även segla med skeppsbåten.

Eftermiddagen bjöd på en stor utmaning då vi övade segelexercis i tre timmar. Det var tre timmar av svett, full koncentration och smärta i händerna. Jag får dock inte glömma att skriva att det var bland det roligaste jag gjort under denna resa! Alla kämpade med att hissa segel och gjorde sitt absolut bästa för att få så bra tid som möjligt. Självklart utvecklades detta i slutändan till en liten tävling vilket bara gjorde oss elever ännu mer fokuserade.

Denna eftermiddag slutade med två stycken 5-kampstävlingar där den första tävlingen gick ut på att hitta djurnamn i antingen sjötermer eller det vi har ombord på fartyget, (till exempel olika tampar). Mitt kvarter, (4:e kvarteret) hittade en hel del termer och tampar med djur i sig, till exempel en tamp med namn Fisherman gigtåg. Alla våra kloka skallar kunde tyvärr inte ta hem denna vinst men det gav oss bara mer motivation till nästa tävling, nämligen rodd.

I denna tävling skulle alla kvarter ro två varv runt gladan med vår skeppsbåt på så bra tid som möjligt. I skeppsbåten fick sex personer befinna sig och man fick endast använda sig av 5 åror. Man kunde tydligt se att alla lag tog seriöst på denna tävling då lagen började göra lagflaggor och skyltar med sitt kvarters namn på. Självklart tog 4:e kvarteret detta till en högre nivå och la till lite trumpet och exemplarisk exercis med uppställning innan avgång. Själva tävlingen var mycket rolig och alla i mitt kvarter gjorde sitt absolut bästa för att vi skulle vinna. Jag tycker att det var roligt att se hur bra det gick på rodden nu jämfört med hur det gick i början på vår utbildning då vi för första gången fick prova på det.

Kvällen avslutades med utomhusbio på Gladans däck med stjärnorna lysandes på himlen ovanför oss.

Slutligen vill jag skriva att dagarna på Gladan varit mycket givande på flera sätt, vi har växt som grupp men även som ledare då vi själva fått ta mycket ansvar. Jag själv har gått från att vara en mycket sjösjuk kadett till en kadett som kan behålla maten i magen och som kan stå upprätt med mina sjöben även vid hård sjögång.

/Anton Erlandsson – 4:e Kvarteret.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Morfar Lennart 5 oktober 2015 17:14

    Grattis till den trevliga från BREST till LAS PALMAS!

  • Camilla Johansson 5 oktober 2015 22:16

    Hej på Er alla besättningsmän på Gladan...
    Innan ni lämnar båten, kan ni inte lägga ut en bild på varje kvarter.....
    Skulle vara kul att se alla som varit ombord och genomfört denna resa och äventyr tillsammans
    Ha det gott allesammans // Camilla Johansson

    • Karl Rongert Camilla Johansson 9 oktober 2015 19:36

      Tyvärr han vi inte ta några bilder på alla kvarteren. Men i ett tidigare blogginlägg kan du se alla stå uppställda. /BloggO

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *