På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150819

HMS Gladan

Dagen börjades som vanligt med att vi steg upp kl. 0630 till ett ljudband från tidigt 80-tal likt alla andra 22 dagar sedan vi lämnade Öckerö och påbörjade vår resa med slutmål Amsterdam. Gladan har sedan 1983 spelat samma purrningsband (purrning är ett annat ord för revelj) för eleverna ombord och trots att musiken är helt okej blev vi trötta på den redan första veckan. Tänk vad skönt att återigen få vakna till en väckarklockas gälla signal.

Efter morgonrutinen påbörjade vi vår slutetapp från Ilmujden till Amsterdam och deltagandet i Sail 2015. Losskastning vid 10-tiden, därefter slussning och 14 distansminuter in till vår kajplats i Amsterdam. En sträcka som i 5 knop tar 2h 48min men som i vårt fall tog betydligt längre tid. Klockan är i skrivande stund 1930 och vi har precis förtöjt vid vår kajplats i Amsterdam. Resan hit tog strax över 9h vilket innebär att vi höll en snittfart av 1,5 knop och hade vi tävlat mot Sara Sjöström hade hon troligtvis vunnit.

Å andra sidan hade hon garanterat inte haft en lika trevlig upplevelse som vi haft. Detta då hon troligtvis varit fokuserad på simningen och inte kunnat njuta av utsikten. Gladan deltog i en större parad tillsammans med båtar från hela världen och utöver dessa större segelfartyg fylldes kanalen av hundratals fritidsbåtar och tusentals åskådare längs strandkanterna.

Jag, Kd Simon Ullah har deltagit i många parader i min tidigare tjänst på Livgardet, och de har alla varit speciella på sitt sätt. Dock så kan denna parad inte liknas med en statsceremoniell parad på samma sätt. Den kändes mer ostrukturerad än en vanlig parad men betydligt behagligare att delta i då den bjöd på fint väder, skön stämning och en fantastisk utsikt.

Under veckan väntas en mottagning ombord på HMS Gladan och en del ledig tid i Amsterdam för eleverna som inte går vakt. Det har varit en lång dag med många nya intryck och det skall bli skönt att klättra upp i sin hängbinge ännu en gång. Dessvärre är sannolikheten stor att vi även imorgon blir väckta av samma purrningsband som spelats sedan 1983.

Då detta resebrev är det sista som skrivs av oss amfibiekadetter ombord vill vi passa på att tacka HMS Gladan med besättning för 4 fantastiska veckor som vi kommer minnas i resten av våra liv. Vi vill även tacka den 222qrzn nautiker för ett varmt välkomnande och roliga stunder. Men det känns bra att återigen vara på en plats där land möter vatten.

Varma hälsningar från Simon Ullah, Jacob Lindholm, Eric Forslund och Christoffer Glännerud OP AMF 13-16

Genom Kd Simon Ullah och Kd Jacob Lindholm.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Marite Larsson Jalmelin 20 augusti 2015 07:43

    Vad skönt att allt har gått bra och att man snart får hem sin gubbe, kram på er alla

  • Anders Friberg 20 augusti 2015 18:27

    Innan ni kadetter lämnar Gladan för andra övningar, vill jag tacka er för alla fantastiska skildringar av era upplevelser, ombord och iland, av allt ni sett och lärt, i vått och torrt, som gjort det möjligt även för oss hemmavid att, om endast i tankarna, få följa er på färden.

    Om jag varit 60 år yngre skulle jag velat dela era upplevelser på riktigt.

    Får jag säga "väl rott" och önska er lycka till med era fortsatta studier.

    Anders Friberg
    f.d. Brefockegast, förtoppsgast. 3.sk, 1:O. FC och DC

  • Fia 22 augusti 2015 18:30

    Tack alla för en underbar, händelserik resa in till Amsterdam och en trevlig fredagskväll ombord. Hoppas på ett snart återseende. Hälsningar Fia och Sven-Inge

  • Sven-Inge 22 augusti 2015 18:35

    Tack för att jag fick möjlighet att se Amsterdam från ovan. Hälsningar Sven-inge Neij

  • Jan-Olof Larsson 16 februari 2018 18:56

    Hej.
    Jag skulle vilja fråga om något som inte alls rör fotona här ovan. För några år sedan blev ett par officerare från Kommendantexpeditionen vid Kgl Slottet i Stockholm och jag inbjudna till en sightseeing av HMS Falken av en löjtnant som då fanns på skeppet. Jag träffade honom sedan ett antal år senare när han gjorde sista Högvaktstjänstgöring innan han skulle ta avsked ur Flottan och börja studera i något civilt sammanhang. Jag vet att han hade sin familj i Göteborg och har ett foto där han och jag samtalade. Det är allt. Jag har missat namnet på honom om någon kan ha en aning om det. Fotot kan jag skicka om så önskas.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *