På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150815

HMS Gladan

Hej på er alla som följer oss!

Alf Furugård heter jag och har idag fått nöjet att skriva några ord om vår resa.

Efter några dagar i Bremerhaven har vi nu kastat loss och styr mot vårt nästa mål, Amsterdam. Men först en kort återblick till sista dygnet i hamn.

På fredagen stod parad på schemat för de fartyg som deltog i Sail Bremerhaven. Paraden innebar att besättningarna marscherade genom staden ackompanjerade med musik och en stor andel var utklädda. I luften låg inte bara värme och hög luftfuktighet utan också stor feststämning och glädje. Längs Bremerhavens gator kryllade det av människor i alla åldrar med skratt, vinkningar, ”high five’s” och fotograferande, en sann folkfest. Väl framme på torget väntade vätskepåfyllning, men framförallt prisutdelning. För tredjeplatsen i fotbollsturneringen erhöll vi en stor och grann pokal. En utmaning kvarstår dock i form av att frakta hem det stora priset. Mot kvällen bjöds sedan de fria kvarteren på mat och dryck i Fischereihafen för att runda av dagarnas festligheter samtidigt som mitt kvarter som hade vakten höll ställningarna ombord, beredda att natta våra skeppskamrater när det återvände från staden gator.

Lördagen började med en kortare rundtur på Ostindiefararen Götheborg för att därefter klargöra HMS Gladan för gång. Vid tvåtiden slussades vi ut från hamnområdet och satte kurs ut på havet för vidare seglats mot Amsterdam. I vanlig ordning bjöds det klockan tre på fika men idag med något extra till kaffet. Köksmästaren Kalle hade nämligen äran att fylla år och bjöd tillsammans med kockarna på tårta. Åter ett grattis till honom och tack för att vi fick vara med och kalasa!

Lagom till middag kom sedan ett skönt avkylande regn som legat i luften i flera dagar. En stor lättnad för trivseln ombord och en hjälpande hand i renhållningen av däck.

Avslutningsvis vill sända ut en hälsning till alla nära och kära därute från mig och mina skeppskamrater. Hoppas ni också mår gott!

/ Alf Furugård

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *