På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150808

HMS Gladan

De senaste dagarna har vi ombord på HMS Gladan bedrivit paradtjänst och deltagit i det Nordiska kadettmötet(NOCA) i form av tävlingar, ceremonier och en militär tattoo.

Gladan ligger förtöjd vid kajen och har Falken utanför. I hamnen ligger flera andra skolfartyg från deltagarna på NOCA.

Under torsdagen invigdes det nordiska kadettmötet med en ceremoni och flagghissning i Ystads hamn. Deltagande på NOCA var kadetter och officerare från de 4 deltagande nationerna, Danmark, Finland, Norge och Sverige. Vid ceremonin anslöt sig även en mängd besökare och andra deltagare vilka deltar i evenemanget som arrangörer, funktionärer, eller representanter från försvarsmakten, sjövärnskåren och hemvärnet.

Under NOCA dagarna träffas kadetter från de fyra länderna och tävlar i typiska marina och militära grenar. Det svenska laget utgörs av kadetter som läser nautisk och marin inriktning, vilket innebär att utbildningen går för kadetterna mot taktisk- eller specialistofficer. Till varje tävlingsgren hade ett lag utsetts genom att fördela platserna på de kadetter som önskade delta.

För oss på Gladan innebar detta att några av oss har deltagit i någon/flera av de grenar som det tävlas i.

Grenarna som har varit är: Fotboll, dragkamp, segling, simning, volleyboll, terränglöpning och NCC (Naval combat course).

Fredagens morgonrutin innebar extra iordningställande av Gladan, putsande av mässing noggrann rengöring och tampar förberedes för den kommande visningen av gladan. Kl 10.00 öppnades Gladan för open ship och under dagen kom 1600 besökare ombord för att ta en närmare titt på Gladan.

Samtidigt som några kadetter stod på Gladan och berättade för besökarna om fartyget, tävlade några andra i simning, livräddning och terränglöpning. Grenarna gick för Sveriges del okej, bra prestationer från det tävlande, men motståndet var starkt vilket innebar att Sverige inte lyckades ta något guld.

Parallellt genomfördes ett seminarium med deltagare från alla nationer, där det diskuterades likheter och olikheter mellan de deltagarnas utbildningar, skolor och framtid. Samt till exempel möjlighet till samordnad utbildning och utbyte av elever för att dela utbildningsplattformar.

Kvällen avslutades med att chefen för Sjöstridsskolan i Karlskrona höll en representation ombord på gladan för inbjudna gäster från deltagarna på NOCA. Kvällen inleddes med regn, vilket medförde en gästerna samlades under de soltak som satts upp på halvdäck och vid storluckan. Kvällen bjöd senare på sol och en gemytlig solnedgång.

Den 8 augusti inleddes med förberedelser för stor flaggning, då det är Drottningens namnsdag. Stor flaggning sätts på allmänna flaggdagar och innebär att man hissar signalflaggor från stäv till stäv, över topparna. Denna dag hissas även örlogsflaggor i topparna. För att sätta hela flaggningen på både Gladan och Falken samtidigt, krävs ett deltagande på ca 30 personer.

Under dagen fortsatte visningen av Gladan och i slutet av dagen hade nära 2000 besökare varit ombord.

Dagens tävlingar var handboll. Och den avslutande grenen NCC, Nordic Combat course.

Tävlingen gick ut på att varje land ställde upp med 6 st deltagare. I varje heat skulle en tävlande springa en bana på ca 2 km och genomföra ett antal olika stationer under loppet. Dessa var, handgranatkastning, löpning med två vattendunkar, luftgevärsskytte och paddling i gummibåt. Om deltagaren missade vid skjutningen eller granatkastningen fick löparen springa en kortare straffrunda.

Det var hejarklackar och ett stort antal besökare som tittade på tävlingen. Gladan bidrog med två tävlande kadetter, som båda gjorde bra prestationer. De andra fyra svenska deltagarna var från Specialistutbildningen i Karlskrona. Heaten var jämna och lagen höll ungefär samma tempo. Sverige lyckades vinna ett heat.

Kvällen och NOCA avslutades med en gemensam middag och prisutdelning. Vilket resulterade i en Norsk vinst, Finland som tvåa, Danmark som trea och Sverige på fjärdeplats.

Arrangemanget var mycket uppskattat, både av deltagande kadetter vilka deltog i tävlingsgrenarna, samt de gäster och besökare som besökte Ystad och NOCA under dessa dagar. NOCA har även medfört att det skapats nya kontakter mellan sjöstridsskolorna i de olika länderna, samt många av oss har träffat nya och gamla kamrater och kommande kollegor.

Jag vill framföra ett tack till Ystad, vilket har varit en trevlig stad som har passat för detta evenemang, de korta gångavstånden mellan tävlingsplatserna har medfört att flera av grenarna har kunnat besökas av både kadetter och besökare

Samt ett stort tack till arrangörer och funktionärer till NOCA 2015. Utan er hade tävlingarna inte varit genomförbara.

Slutligen vill jag passa på att säga att vi nu kommer att fundera på nästa års NOCA och ladda upp inför nästa år där tävlingarna genomförs i Bergen, Norge.

Strax dags att kasta loss och bege oss söderut, nästa stop Bremerhafen i Tyskland

Tack för mig.

Kd Unni Lundgren

OP14-17

Ps. Vill du veta mer om resultatet på NOCA, titta in på www.sssutb.se/noca

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *