På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150805

HMS Gladan

Resebrev HMS Gladan 2015-08-05

Resebreven författas kontinuerligt av olika besättningsmedlemmar och idag är det min tur att få äran att beskriva det senaste dygnets händelser ombord på HMS Gladan. Mitt namn är Thomas Olsén, jag har ett förflutet som anställd sjöman på Fjärde Sjöstridsflottiljen och har även haft privilegiet att fått seglat här ombord tidigare.

Igår förmiddag ankrade vi upp utanför Ystad efter drygt ett dygns segling från Malmö, mestadels motvind. Anledningen till besöket i Ystad är som tidigare nämnt i bloggen årets upplaga av marin NOCA, där Sverige är värdnation. Det senaste dygnet har således präglats av förberedelser, där huvudfokus har legat på vård så att vi kan visa upp fartyget från dess bästa sida i stundande representationsevenemang och ”open ship”.

I förmiddags, innan vi lade till i Ystad, så övade besättningen kopplingsmoment till sjös med systerfartyget HMS Falken, som också har tagit sig ner till Sydsverige av samma anledning. Grundtanken var att koppla fartygen till sjös och gå in till kaj gemensamt men vinden och sjögången ökade komplexiteten vilket resulterade i att fartygen lade till separat. Oavsett så var övningen givande för besättningen där många erfarenheter drogs.

Nu har vi lagt till i Ystad tillsammans med de andra nationernas fartyg och gör de sista förberedelserna inför evenemanget som t.ex. förbereder soltält, stor flaggning och att skiva tampar på däck. De kommande dagarna kommer att bjuda på bl.a. tävlingar, rekrytering och representation. Vi kadetter ser fram emot att både få ta del av upplevelsen samt att få knyta kontakter med våra kollegor i norden.

Jag vill slutligen slå ett slag för rekrytering och information där jag uppmanar er läsare att besöka Ystad hamn där ni kan få komma ombord och se hur livet är på Skonerterna, ubåten HMS Uppland, Sjöstridsskolans skolfartyg av Altairklass samt mycket mer.

Jag vill även tacka nyckelbesättningen ombord på HMS Gladan som för den utbildningen vi får. Besättningens förmåga att kunna utveckla individen i en elevomgång med mycket blandad kompetens är mycket uppskattad. Vi får bl.a. möjligheten att ansvara vid olika moment ombord t.ex. navigation, segelexercis och förtöjningsövningar vilket är en otroligt bra och givande erfarenhet.

Tack för ordet, nedan kommer ett axplock av bilder från dygnet.

Kd Thomas Olsén, pekegast.

  • NOCA – Noric cadet meeting
  • Open Ship – Då fartygen är öppna för allmänheten att gå ombord.
  • Koppling till sjös – Ett moment där två fartyg lägger till mot varandra till sjös.
Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *