På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140119

gladanochfalken

Resebrev 2014-01-18

Hej alla pigga och glada!

Nu har vi äntligen anlänt till Jacksonville, en hel dags permission och solsken, kan inte bli mycket bättre! Vi förtöjde igår förmiddag där vi för första gången använde våra finkläder, det var fint väder och många nya intryck. Så idag är det bara att uppleva nya äventyr som står på schemat. Vi ligger till kajs inne på den amerikanska flottan, det känns väldigt roligt och häftigt att vara här. Vi har varit runt lite på basen, där vi har våra egna chaufförer som kör oss vart vi vill, till massa olika aktiviteter. Det finns till exempel simhallar, gym, bowling restauranger och parker som gå till. Jag har aldrig sett nått coolare än detta. Det finns säkert över fyrtio olika typer av skepp. Alla är så trevliga och man känner verkligen uppskattande från människorna. De kommer ofta fram och pratar och ställer frågor till en, vilket jag ser som ett bra sätt att framvisa den svenska marinen och berätta lite om vad vi gör här i Jacksonville. Jag har bland annat berättat lite om HMS Gladan och vår resa genom Florida. Idag åkte alla kvarter till en by som heter St Augustina som ligger på Floridas öst kust, nära Atlanten. En gammal spansk koloni från 1565. Då den är 450 år gammal i år. Detta har utan tvekan varit det mest överväldiga och mest spännande upplevelsen hittills! Det är uppbyggt av endast gammal byggnader. Jag tyckte det kunde påminna lite om romarnas tid. Väldigt mycket historia att läsa och en fantastisk miljö. Dock var det lite kallt än vanligt, så det gällde att klä på sig ordentligt. Jag och mina kamrater åt på en hamburgare restuarang, var inne på olika monument, kyrkor, affärer och ett stort slott som låg precis ut vid vattnet. Det fanns väldigt många museer att gå på, vi var också och tittade på en stor fullriggad segelbåt, byggd som dem från 1800-talet. På vägen dit, runt omkring Jacksonville det mesta dels bara träsk. Vi åkte även en bit på den kända motorvägen ’’Route 66’’ Det känns ganska fint att kunna säga att man har åkt där nu. Vi är nu tillbaka på Gladan, väldigt nöjda efter denna fina dagen och ska hålla vidare permission. Tack så mycket alla för den här dagen, och tack till Bengt och Katarina för att vi har fått se så mycket!

Stora kramar där hemma från Emil!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • christina larsson 19 januari 2014 18:17

    hej alla på gladan! det låter så roligt o intressant allt ni får se o vara med om! Njut o ta vara på tiden. Här är det snö o riktigt blåsigt på österlen! Ska se Sverige-Ryssland snart i handbolls-em!(Sverige är vidare till mellanrundan) En stor kram till fredrik från familjen ! /freddes mamma

  • Anton 19 januari 2014 21:02

    Hoppas det går bra för er och Rebecca du klarar detta! Saknar dig jättemycket och vill bara att du ska komma hem! Älskar dig mest av allt och vill bara hålla om dig. Alla här hemma hälsar till dig! Ha det bäst hjärtat!!!!

  • Elin Jacobsson 19 januari 2014 21:07

    Hej Micke,
    Det var skönt som tusan att prata med dig igår, kan leva lite på det nu ett tag!
    Här i Skåne är det halvstorm och att cykla var det jobbigaste jag någonsin gjort, eller okej inte riktigt men nästan!
    Imorgon ska jag på boxning, vi borde gå på det tillsammans någon gång. Hade varit kul att slå på dig!
    Hoppas du har det skitbra var du nu är, saknar dig!! <3

  • Bo Lohmin 19 januari 2014 22:21

    Emil, tack för ditt trevliga resebrev! Verkligen trevligt skrivit!

    Lätt att förstå att ni upplever mycket nytt som kommer att vara bestående minnen för livet.

    Har sett att ni har kastat loss från Jacksonville och hoppas att ni får en fin seglats till Savannah.

    Hälsningar till er alla på HMS Gladan!

  • Maria Lundeberg 20 januari 2014 10:59

    Hej! Tack för det trevliga Resebrevet! Ni får verkligen vara med om massa härliga saker och upplevelser. Tänk bara att ha åkt en bit på den kända motorvägen ’’Route 66’’ det är stort! Hoppas ni hade det härligt på permissionen så att ni är redo för nästa seglats.
    Viktor Lundeberg - det var underbart att prata med dig i går kväll. Det lever jag på lääänge! Saknar dig <3 Ha det nu bra all på HMS Gladan! // Viktors mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *