På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140113

gladanochfalken

Hej!

Igår kväll fick vi alla elever utbildning i att sitta ankarvakt utanför Tortuga. Babordsvakten fick sitta ankarvakt under natten och styrbordsvakten hade bingtjänst hela natten, det var riktigt gött! Idag på morgonen så kastade vi loss och påbörjade vår resa mot Jacksonville. Efter vi kastade loss så hade vi utbildning i eldrond och vår maskinelev Svensson fick även vidareutbildning i maskin och han lagade även det läckage som uppstod på en av hjälpkärrorna idag, han är så duktig! Stortoppsgasterna Köhler och Zhuck och våra förtoppsgastar har även varit uppe i stormasten där vi satte stortoppsseglet och förtoppsseglet för första gången denna resa.

Efter gårdagens starka sol där många blev väldigt solbrända så var det väldigt skönt med förmiddagens milda väder. Senare mot eftermiddagen/kvällen så har vädret blivit klarare.

Hoppas ni alla har det bra där hemma för det har vi här ombord i alla fall!

Hälsningar
Motorelev 325 Svensson och Stortoppsgast 141 Köhler

 

Tillägg från BloggO

Vi är snart tvärs Key West och jobbar oss mot Jacksonville där vi ska förtöja på fredag. Stämningen är mycket god ombord, lektionerna fortsätter och eleverna har börjat plugga på tampnamnen då det väntas i tampförhör innan Jacksonville. Dagens första sättning av topparna gick mycket bra och eleverna gjorde mycket bra ifrån sig. Vi hoppas på fortsatt fint väder på resan nordvart.

På återseende

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Linda Rosén 13 januari 2014 20:34

    Åh va roligt att få se ge Adrian Palm en jätte kram från sin familj hoppas ni alla har det bra

  • Mats & Marie 13 januari 2014 23:43

    Ni är just nu mitt en magisk upplevelse som kommer bli ett minne för livet. Väldigt kul att läsa era resebrev med tillhörande bilder.

    Hoppas ni får fortsatt tur med väder och fina upplevelser!

    /Jespers Föräldrar.

  • Jonas 13 januari 2014 23:58

    Hej kære bizz! Vi følger nøje jeres eventyr. Bare sig til om du vil hjem i førtid. Så kommer vi og henter dig i exodus. :) savner dig. Far, Jeanette og skipshunden Sally

  • Jonas 14 januari 2014 00:06

    Hej kære bizz.
    Vi følger nøje jeres eventyr. Hvis du vil hjem i fortid, så bare sig til, så kommer vi og henter dig i Exodus :)
    Kram fra far, Jeanette og skipshunden Sally

  • Bo Lohmin 14 januari 2014 13:37

    Hej alla på Gladan!

    Det är riktigt trevligt att få höra ifrån er och få bilder som man kan titta på hur många gånger som helst. Underbart!
    Förstår att ni trivs och att ni har det riktigt bra tillsammans.
    Igår fick vi den första snön, här i Vittsjö, c:a 2 cm. Det har blivit vitt och fint, men inte lika vackert som havets blå skiftningar.

    Ha en fortsatt bra seglats!

    Kram på er alla! En extra till Daniel!

    Mormor o Bosse

  • Liselott Kirchberg 14 januari 2014 17:22

    Tack för brev o bilder. Känns gött att följa Er på detta vis. Nils, jag såg Dej chilla med solbrillerna på. Ha det Bäst Kramar från ett grått Lyckeby

  • Liselott Kirchberg 14 januari 2014 17:24

    Glömde Alla hälsar Nils!! Du saknas här hemma . Men upplev allt Du bara orkar nu. Mormor hälsar oxå!!!

  • Therese Åkesson 14 januari 2014 21:57

    Så brun och långhårig du redan har blivit Adrian.. Saknar dig, kom hem nu! Puss

  • Eva Ajerstam 14 januari 2014 23:50

    Ni ser ut att ha det väldigt bra grabbar. Varmt och skönt med strålande sol och blått vatten. Men förstår att det blir lite jobb också. Det blir säkert en fantastisk resa och ett äventyr för er alla. En särskild hälsning till mitt barnbarn Alexander
    Ajerstam ,ha det så bra så hörs vi snart .

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *