På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120804

gladanochfalken

Position: Skälderviken, N 56 32 O012 13 , Kurs 140, Fart 6 kn

Väder: Solsken, svag vind och sjöhävning

God morgon och varmaste hälsningar från Gladan

Fredagsnatten hade vi i styrbordsvakt hundvakten som är mellan 00-04. I månens sken seglade vi stilla längs den svenska kusten, förbi bland annat Varberg och Falkenberg.   1:a kvarteret bemannade posterna och 3:e var vaktens fria uppe på däck. 2:e och 4:e sov välförtjänt i sina bingar respektive hängkojer nere på trossbotten innan det vid 0400 var dags för vaktavlämningen. Posterna ombord som alltid bemannas är glasvakt, utkik, frälsarkranspost samt rorgängare. De övriga i vaktkvarteret är loggastar och hjälper VO (vakthavandeofficer) med navigeringen och fungerar som hans tillfälliga lärlingar.

Under förmiddagen fortsatte vi att segla mot danskt vatten för att runda ön Anholt och sedan sätta kurs mot Kullen, där vi beräknas vara framme under lördagen. Då bedrevs segelexercis – där vi tränade vändningar, terminologin ombord och namnen på tamparna – samt lektioner i seglingens grunder. Eftermiddagen kom med strålande sol och lätta vindar. Då passade våra älskade kockar på! Det bjöds på jordgubbar med glass och allas humör var på topp.

Under kvällen hissade vi jagaren för första gången och vi hade då fem segel: jagaren, klyvaren, stagfocken, skonerten (gaffelfocken) samt storseglet. Än ser vi framemot när för- och stortoppsegel stoltserar i vår i rigg…

På förstavakten (20-00) jobbade 1:a kvarteret med att splitsa och klä om storens buktåg och vårt arbete är nu en del av Gladan. Andre skepparn ledde arbetet och berättade under tiden om seglingstrim, vilket vi alla kommer få en fördjupad lektion i efter Höganäs. Det finns alltså mycket att göra och mycket att lära och vi ser framemot de kommande dagarna.

Skepp o hoj!

1:a kvarteret: Fanny Ekman / David Hultan

Sekondens inlägg: Under gårdagen hade vi en fantastisk dag till sjöss. Lagom vind, ingen sjöhävning och nästan ensamma på havet. Kan det bli bättre?

Nu är alla taggade att sätta topparna , vilket vi skall göra under lördagen.

Allt går perfekt ombord. Det är lätt att vara instruktör när allt flyter på.

Allt väl ombord!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Mikael Arding 4 augusti 2012 11:49

    Kul att se skonerterna ute och fara igen efter sommaruppehållet. Och en särskilld hälsning till året och förra årets PK-elever från Märsgarn 2 som mönstrat ombord, ni gjorde ett oerhört bra jobb på Bevakningsbåtarna och jag är övertygad om att ni fortsätter att leverera ombord på Gladan. Kör hårt!

    Och till årets PK-elever: Dansa-pausa går naturligtvis utmärkt att tillämpa även på ett segelfartyg - hur får ni dock lista ut själva. =)

    //KC PK MG2

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *