På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 230213

HMS Falken

Buenas noches, elev 242 Heimdal här.

Idag är det en vecka sen vi anlände till Falken, vi elever har gått från att vara främlingar till att sjunga allsång i timmar och blivit vänner. Vi alla har vant oss snabbt vid våran nya vardag även fast vi ännu är lite osäkra kring alla begreppen ombord.

Igår kastade vi loss från La Palma och satte kurs mot El Hierro. När vi seglat en bit ropade utkiken ”delfiner babord” och snart stod samtliga elever med kameran redo. Brassen förklarade senare för mig att delfinerna simmar vid fören eftersom båten trycker fram dem, så delfinerna får skjuts framåt.

Klockan fem stod jag i en stormig mast som utkik. Efter att vi väckt de resterande sömntutorna till elever så fick min vakt äntligen vår välförtjänta frukost. Efter några timmars segling glimtade solen fram och vi alla drog upp tröjärmarna, slöt ögonen och njöt av den härliga värmen. Vi kom fram till El Hierro innan lunch och där förtöjde vi, väl i land sprang vi ut till en utkiksplats och såg över den vackra naturen som omringade ön. Trots att vi kände oss uttorkade och trötta var vi snabba ner eftersom permission väntade och vi längtade efter att få svalka oss i havet.

Middagen var som vanligt utsökt och efteråt låg alla och solade på däck. Just nu är klockan tio och snart är det min tur att vakta så ingen går in på båten. Tack och hej leverpastej nu går jag och lägger mej!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *