På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 220923

HMS Falken

 

Nu är vi på väg igen! Kastade loss ifrån Porto under onsdagen efter att vi legat förtöjda under några dagar. Stoppet var mycket uppskattat av alla och staden visa oss sin finaste sida. De senaste dagarna till sjöss har havets djur bjudit på en show. Vi har fått bevittna späckhuggare i solnedgången, delfiner som hoppar i våra svallvågor och en hammarhaj som cirkulerade kring oss. Späckhuggarna visade sig inte bara utan de nafsade även på vårt roder, men det är ingen fara för oss. Däremot kan späckhuggare innebära fara för mindre segelbåtar, vilket gjorde att vi ropade upp fartygen som var inom risk och meddelade att vi var redo att bogsera.

Vädret är bra, dock inte sett till segeltaktik. Det är klart väder och blåser svaga vindar som har gjort att vi har behövt gå för motor till och från.

Vi fortsätter att lära oss, mer kunskap befästs för varje dag som går. Engagemanget är högt och moralen likaså.

Utbildning på tillgänglig skyddstjänst materiel har genomförts, länsning, brandbekämpning och sjukvård. Lektionerna var mycket informativa både för dem som är nya och för dem som har jobbat med utrustningen tidigare.

Framåt kvällen fick vi även sätta det klassiska seglet fisherman vilket var uppskattat.  

Vi har nyligen passerat ”halvvägsstrecket”: sträckan Porto-Portimao. Strax därefter passerar vi även Lissabon.

Vi är spända på vad resten av resan och Portimao har att erbjuda.

// Kadett Törnkrantz 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Cecilia Lindfors 29 september 2022 16:21

    Tack för trevligt och informativt resebrev!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *