På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 20141207

HMS Gladan

Läge: Utanför Santa Cruz, Tenerife
Verksamhet: VO-Tjänst och segelsättning
Väder: Växlande molnighet, måttlig NO vind, Svag sjö.

Kastat loss
Nu lämnar vi hamnlugnet och ger oss ut till sjöss igen. Just nu håller skepparpipan takten till segelsättningen. Vinden är perfekt (möjligtvis lite svag ihop med den brokiga sjön) och det ser ut att bli sträckbog mot vår nästa destination, Las Palmas.  Falkens höjdtagning mot vinden är 60 grader. Vinden blåser från bäring 045 och kursen mot Las Palmas är 110. Marginalen i höjdtagning bör vara tillräcklig för att sträcka hela vägen till Las Palmas. För en bankappseglare är detta kanske inte världens längsta men en väldigt lång ”lay-line”.

Fortsatta höjdberäkningar

Flaggkadetterna fortsätter med höjdberäkningar och under dagen imorgon beräknas Falken ankra utanför Muelle Deportivo Las Palmas. Det slutliga beskedet om bestickjournalen kommer först vid förtöjning den 10 december.

GMY BloggO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Helena Lissner 7 december 2014 22:22

    Hej jungman Lissner! Verkar som alla mina kommenterar räknas som privata nuförtiden men jaja. Idag har jag sovit och chillat typ och det har varit skönt, på fredag är det NP i matte dock så kommer bli en ångest- och yolofylld vecka heh. Hoppas ni hade det bra på Teneriffa, besökte du/fick du besök av någon från dykcentret? Hade varit kul ju. Har inget alls mer spännande att dela med mig av så hejdå kära syster, jag saknar dig

  • Daniel Green 8 december 2014 04:42

    Hej Bror (Wickman). Kul att följa dig och dina eskapader i Ost atlanten. Kul med en blogg. Ni verkar haft ömsom tur ömsom otur med vädret. Tuff start verkade det som. Hur har astro naven gått? Tråkigt med övertäckande när man ska syssla med sånt. Själv avgår vi från Seychellerna i eftermiddag. Har haft SW vindar på cirka 10-15 knop. Blev försenade hit pga av 3 knops ström som aldrig ville ta slut. Vi har cancellerat Kenya och går direkt till Zanzibar pga oroligheterna där. Mönstrar av i Kapstaden den 22a, när kommer du hem? Glöm inte att köpa julklappar. Hoppas ni får en fin sista etapp...
    Mvh
    Daniel Green
    Bfh
    Seven Seas Voyager

  • Susanne Stenlund 8 december 2014 07:02

    Hej Elvira
    Pepparkaksdegen och ritningar vänta på dej , hoppas du är laddad för året "husbakning". Stickar flitigt ,så nu saknas bara tummarna och broder mönstret. Segla vidare , det ser helt underbart ut. Ta med lite sol hem , det behöver vi . Saknar och längta efter dej många många kramar mamma

  • Christer Levihn 8 december 2014 09:21

    Ni verkar ha det skönt. Här stället bil gps:en aldrig om från nattbelysning. Viktor, du får ta med sol hem !!
    Pappa Levihn

  • Daniel Green 8 december 2014 20:04

    Hej Bror (Wickman) Kul att se att ni har haft en bra segling. Ni verkade ha en del blås väder i början dock. Men hellre i början än i slutet. Själv är vi på väg till Sanzibar. Lämnade Seychellerna i eftermiddags. Lätta sydliga vindar och endast en knappt märkbar W dyning. Gick över ekvatorn för ett par dar sedan, den vanliga cirkusen... Mönstrar av i Kap Staden den 22a. När kommer du hem? Det är jul snart glöm inte det. Du kan inte köpa alla julklappar på Statoil som förra året. Smooth seas and fair winds.
    Mvh
    Daniel Green
    BFH
    Seven Seas Voyager

  • Ragnar Westblad 8 december 2014 23:43

    Hallo Sailors! Härligt att se att "gamla" skeppskamrater som Bengt o Torben till sjöss igen!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *