På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 110913 Öckerö

gladanochfalken

Gårdagen började tidigt med att folk reste från Sveriges alla hörn för att mönstra på skonerten HMS Falken. Vi är tre nyblivna kadetter från SOU 11 som har fått förmånen att deltaga i avriggningen av Falken tillsammans med nyckel besättningen. Som kadetter ser vi detta som en unik chans att få mer kunskap inom sjömanskap och fartygslära.

Dagen började med en gemensam lunch och därefter  var det på med regnkläderna och påbörja arbetet med att ta ner bredfockerå. Vi stod som tre stora  frågetecken på däck och tittade upp på rååt då det är specifikt för avriggning på Falken att allting görs med handkraft och besättningens samlade erfarenheter. Hur skall nu detta gå ? Men, den erfarne förste skepparn fick dock allt att se ut som att han aldrig gjort annat. Under eftermiddagen  började det blåsa ordentligt och regenet föll inte längre lodrätt, utan vågrätt.

Vi fortsatte därefter med att rensa däckshus tak, ta bort VHF-antenner vilket kostade oss ”15 kaffet” men efter några timmars slit så fick vi komma in i värmen och äta en välförtjänt pizza på närmaste hak.

Efter en tidig frukost gav vi oss ut i efterdyningen av orkanen Katla som har gjort att arbetet i riggen har försvårats en del. Vindarna väntas vara kvar ett dygn till, med påföljden att en del moment måste skjutas upp tills vinden har bedarrat.

Trots vinden har arbetet gått bra och vi har bland annat lyckats ta ner bardunspridarna och hunnit med det heliga ”halv 10 kaffet”! Så nu väntar hårt arbete i regn och hårda vindar, har vi tur blir det hockymatch i Göteborg ikväll.

Kd Tove Karström, Kd Richard Johansson och Kd Fredrika Ljung

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.