Resebrev 190515
Utbildningsexpediton 2014-15
HMS Falken återvänder Sverige för första gången sedan september 2014. Vi har avverkat 10635 distansminuter, från Nordpolen till Sydpolen är det 10800 distansminuter, sträckan motsvarar också avståndet från Perth till Kapstaden vidare till St. Barth (sjövägen). Malmö blir vår första hamn. Vi har passerat Nordsjön, Engelska kanalen, Gibraltarsund, varit på många örlogsbesök, bland annat, Kanalöarna, Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Marocko, Belgien. Eleverna som passerat har kommit från Gymnasieskolor som sjöinriktade Törnströmska och Strömstads, Uniformsinriktade Bernadotte Stockholm, sjövärnskårister, gymnasister i allmänhet, marinens kadetter från officers och specialistofficersprogrammet. Nu senast med GSS (motsvarighet till tidigare värnpliktiga). Vi har ytterligare en period som startar på måndag med GSS. När skolorna slutar gör Falken sin sista period i år med ytterligare en gymnasiesegling.
Falken har sedan en GÖ-period (en större varvsvistelse som genomförs på marinens fartyg vart sjätte år).
Vi tycker utbildningen har gått bra. Vår målsättning är 100% nöjda elever och missminner jag mig inte fel har vi uppnått det, förutom en elev. Jag tror inte det berodde på oss men vi tar till oss det ändå, (Har inte läst innevarande elevers erfarenheter men underhand verkar det lovande).
Det har varit en lärorik period även för nyckelbesättningen. Passager som Gibraltar sund, stormar utanför Gran Canaria och Madeira samt allt övrigt vi gjort har verkligen spätt på vår erfarenhet. Vi har många relativt unga instruktörer ombord som på ett imponerande sätt utbildar eleverna och bidrager till säkerheten ombord.
Det är en stor utmaning att få och hantera ungdomar från 16 år och uppåt.
Att ha 28 ungdomar, som kanske aldrig varit till sjöss och kasta loss med i ett handdrivet komplext segelfartyg sköter inte sig själv. Jag berörde klädseln i går och lägg till det att man skall bädda, diska, göra rent. Passa tider till vaktförfångningar. Att hantera alla moment till sjöss såsom småbåtar, krafter, väder, förtöjningsanordningar, språket, örlogsmässighet, utlandsbesök, skyddstjänst, bo trångt och mycket mycket mer som inträffar på ett fartyg.
Vi tror eleverna behöver denna utbildning, för att lättare komma igång när de senare kommer ut på fartyg, militära eller civila. Vi ser att många av våra gymnasieungdomar återvänder till oss och likaså dyker upp som GSS elever.
Rekrytering är en av våra uppgifter.
Nu efter vårt morgonmöte konstaterade vi att vi är lite nöjda och stolta över det vi gjort. Vi har höga ambitioner, och som Amiralen sa till oss 2006, slå er inte till ro utan fortsätt utvecklas. Ja Amiral, vi försöker.
Nu sker de sista förberedelserna ombord för avmönstring, lättning och förtöjning. Skolchefen tar emot oss på kajen.
Thomas Falk, FC.
Hårt väder
Losskastning för segels
Utbildning för maskinelever
Segla loss från kaj
Frukt på däckshustaket
Kock