På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180703

HMS Falken

Godkväll alla nyfikna läsare. Vi befinner oss för tillfället förtöjda i Skellefteå hamn och solen håller precis på att gömma sig bakom träden. Temperaturen har enda sedan Stockholm sjunkit successivt för varje dag vi kommit längre norrut och antal lager kläder har bara ökat. Men för denna vackra kväll har den kalla vinden lagt sig och besättningen bör kunna sova mycket gott i sina bingar utan att frysa.

Dagen började med att vi bärgade och beslog segel. Därefter tog vi oss med motor genom den smala passagen in till Skellefteå hamn. Efter en mycket fin manövrering av VO förtöjde vi säkert till kaj. Det gick mycket väl. För idag var ingen vanlig dag, idag var det dags för seglatsens första tampförhör. Efter ett väl utfört förhör kan man tro att pluggandet av falkens tampar är över men man vet aldrig när nästa förhör kan komma så det är bäst att vara på sin vakt.

Under eftermiddagen fick styrbordsvakt order om att klä upp i finuniform för att ta hand om dagens besökare på open ship. Vi kanske inte slog falkens publikrekord men vi fick besök av många mycket trevliga lokalbor och tidningen ”Norran”. Samtidigt som detta hade babordsvakt fått en välförtjänt permission. Många elever valde att ta bussen in till Skellefteå stad med en busstur på cirka 2 mil. Det blev även del besök i den mycket trevliga hamnbyn som levererade bla ICA för införskaffande av nödvändig proviant (godis).

Generellt har dagen varit mycket lärorik då det krävs god kunskap och koordination för att lyckas lägga till med en sådan stor båt. Imorgon far vi vidare mot Luleå och självklart hoppas vi på mycket sol och starka vinda som bär oss fram.
Mitt namn är Ture Wallin och jag hoppas att ni alla har det bra.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Helena 3 juli 2018 19:32

    Fantastisk vacker sista bild på Falken med den rosa himlen i bakgrunden!
    Eftersom sonen som är ombord i vanlig ordning inte är så kommunikativ, så är det extra kul att få följa er här på bloggen!

    • Linus Grann Helena 5 juli 2018 08:24

      Kul att höra! Följ oss gärna på andra sociala medier också, instagram t.ex där vi heter GladanochFalken!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *